Când vine vorba de murături, Mihaela Bilic le recomandă cu mare drag, cu toate că pot fi periculoase pentru anumite persoane. Nutriționista vine cu noi sfaturi importante despre ce, cât și cum mâncăm, în exclusivitate pentru cititorii FANATIK.
Experta în alimentație, recunoscută pentru recomandările sale, spune că murăturile sunt foarte bune pe tot parcursul anului, mai ales iarna, căci asigură necesarul de vitamina C de care organismul are nevoie.
Cu toate acestea, ele ascund un pericol destul de mare mai ales în cazul bolnavilor cardiaci ori a persoanelor care au probleme cu tensiunea. Mihaela Bilic explică, atunci când povestește despre cât e de benefic consumul de murături, că sarea poate produce serioase probleme de sănătate, așa că în cazul celor care se știu cu anumite afecțiuni, se recomandă reducerea cantității sau evitarea acestora.
„Murăturile sunt superbe, mai ales în sezonul rece. Asigură necesarul de vitamina C, până la urmă e o variantă ideală, o sursă de vitamina C. Important e să fie puse în saramură, pentru că saramura înseamnă fermentație lactică, adică probiotice. Recomand varza murată, castraveciorii, gogonelele. Pot fi consumate ca și salată, ca și porție de legume.
Cei care au probleme cu inima și cu hipertensiunea să aibă grijă că au multă sare, asta e important de precizat. Cei care se știu cu astfel de probleme ar trebui să fie mai atenți la cât consumă. E de preferat să le evite, căci sarea nu le face bine. În rest, murăturile sunt sărace în calorii, deci nu e nicio altă problemă cu ele”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru FANATIK.
Alte preparate îndrăgite, mai ales pe parcursul iernii, sunt fructele confiate. Întrucât în sezonul rece consumăm mai mult fructe din import, mulți aleg să pună la adăpost bunătățile dulci ale naturii, în formă uscată.
Mihaela Bilic nu este o fană a fructelor confiate și face diferența între acestea și cele uscat. Confiat înseamnă, cu alte cuvinte, fructe uscate și fierte în zahăr. Nutriționista susține că varianta ideală este simpla uscare a acestora. Putem alege de la prune și caise până la mere. În plus, odată deshidratate, ele sunt o variantă ideală de ronțăit, sărace în calorii, deci prietenoase cu silueta noastră.
„Nu sunt adepta fructelor confiate, eu mai degrabă le-aș zice uscate, pentru că fructele confiate înseamnă fiert în zahăr. Cel mai bine, la capitolul fructe, ar fi să le uscăm ca atare, fără adaos de zahăr.
Și sunt varianta pe care o aveau bunicii noștri pe vremuri, când nu aveau supermarket de a consuma fructe și iarna. Că sunt prune, că sunt caise, că sunt smochine… Până și din mere se fac felii de mere deshidratate.
Până la urmă, orice fruct poate să fie deshidratat și pot fi o variantă bună de ronțăit ceva sănătos și puțin caloric, pentru că altfel restul de ronțăieli sunt pline de calorii. Adică astea, semințele, alunele, fisticul nu trebuie consumate în exces. Mâncăm cam cât un pumn. Nuu mai mult, asta dacă vrem să avem grijă la siluetă”, ne-a mai declarat Mihaela Bilic.