Life

Pericolul din parfumuri. Mai multe mărci, retrase de la vânzare din cauza unei substanțe ce poate cauza infertilitate

Pericolul pe care îl ascund unele parfumuri. Mai multe mărci, retrase de la vânzare. Acestea conțin o substanță ce provoacă infertilitate.
19.03.2023 | 10:23
Pericolul din parfumuri Mai multe marci retrase de la vanzare din cauza unei substante ce poate cauza infertilitate
Ce pericole ascund unele mărci de lux de parfumuri. Sursa foto; Pixabay
ADVERTISEMENT

Mai multe parfumuri ascund un adevărat pericol pentru sănătate. Unele mărci au fost retrase de la vânzare din cauza unei substanțe interzise. Aceasta ar putea avea efecte grave asupra sănătății și chiar ar afecta fertilitatea.

Pericolul din unele parfumuri de lux. Mai multe mărci au fost retrase din cauza unei substanțe care provoacă infertilitate

Anumite parfumuri de lux, cu arome florale sau orientale, ar putea fi periculoase pentru sănătate. Comisarii de la Protecția Consumatorului au închis recent un magazin de lux. Acolo au fost identificate mai multe sticluțe care conțin o substanță ce ar putea duce la infertilitate.

ADVERTISEMENT

“Cantitate însemnată de produse se aflau toate în categoria celor ce conţin substanţele aflate pe sistemul de alerta european. Este greu de identificat exact stocul.

S-a stat de vorba cu fiecare dintre reprezentaţii operatorilor economici de a lua masurile de retragere din întreaga reţea”, a  declarat președintele ANPC, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre lilial, un ingredient cu rol aromatizant, interzis în martie 2022 în comunitatea europeană. Sunt verificate inclusiv stocurile din depozitele magazinului. Substanța este una foarte periculoasă și, în afară de faptul că poate afecta fertilitatea, ascunde și alte pericole.

“Este vorba despre o aldehida aromatică sintetică utilizată pentru diferite produse cosmetice sau igiena casnică. Reduce fertilitatea şi sunt studii care au arătat efectul mutagen şi carcinogen, adică capacitata acestei substanţe de a produce modificări genetice”, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu.

ADVERTISEMENT

Unele cliente care se aflau în preajma centrului comercial unde s-au găsit sticluțele cu pricina nu au fost tocmai șocate de această descoperire. Totodată, acestea consideră că este, într-adevăr, “ceva periculos”.

“Sunt atâtea substanţe care provoacă tot felul, aşa că nu mă miră că au găsit ceva care provoacă infertilitate în parfum.”, a mai spus cineva pentru sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT

Amenzi uriașe date de ANPC

Cei de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi mari, în valoare de 30 de mii de lei, celor mai mari operatori economici din București. De asemenea, aceștia cu scos de la vânzare mai multe produse. Acestea nu conțineau informații în limba română pe etichetă. În plus, data a de valabilitate a unor produse a fost depășită.

“Sigur că discutăm despre un efect toxic cumulativ, asta nu înseamnă că dacă am foslosit o dată de două ori o astfel de substanță efectele apar imediat”, a mai adăugat Radu Țincu.

Clienții sunt de părere că nu sunt informați cu privire la pericolele la care se expun, chiar și în magazinele brandurilor de lux. Aceștia consideră că ar trebui să existe toate informațiile pe etichetă.

“Ar trebui să fie o etichetă mai evidențiată. Provoacă sau nu provoacă, cum e la medicamente clar, când ești însărcinată, alăptezi și așa mai departe.”, “Ar trebui să se facă mai multe analize asupra acestor parfumuri”, au mai spus clienții nemulțumiți.

ADVERTISEMENT
Tags: