Life

Pericolul la care te expui dacă ai WiFi-ul activat când mergi pe stradă. Cum pot avea hackerii acces la datele tale

Pericolul la care riști să te expui dacă ai WiFi-ul activat când mergi pe stradă. Datele tale pot fi accesate de hackeri.
17.05.2023 | 00:42
Pericolul la care te expui daca ai WiFiul activat cand mergi pe strada Cum pot avea hackerii acces la datele tale
Pericolul la care te expui dacă ai WiFi-ul activat când mergi pe stradă. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Puțini știu despre pericolul la care te poți expune dacă îți activezi WiFi-ul când mergi pe stradă. Trebuie să dezactivezi această funcție în spațiile publice și să folosești, în schimb, datele mobile.

Pericolul la care te expui dacă ai WiFi-ul activat când mergi pe stradă. Hackerii îți pot accesa datele

Activarea funcției WLAN în spațiile publice reprezintă un risc major pentru securitate, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Hamburg, citat de publicația Heute.

ADVERTISEMENT

Riscurile de securitate sunt mai mici dacă dezactivezi WiFi-ul în public, dar există și alte avantaje. În general, navigarea devine mai rapidă și mai stabilă și, totodată, poți economisi volumul de date utilizate.

Astfel, nu este recomandat să lași conexiunea wireless a telefonului tău mobil mereu activată, mai ales în spațiile publice. Atunci când WLAN este activat, telefonul încearcă în mod constant să se conecteze la rețelele disponibile existente în apropiere, lucru care poate ajuta persoanele rău intenționate să dea de urma dispozitivului tău.

ADVERTISEMENT

În acest fel, hackerii pot utiliza punctele de acces WLAN publice pentru a accesa dispozitivele mobile ale altor persoane și pentru a obține informații ce ar trebui să fie private, cum ar fi parole, nume și adrese de e-mail.

Experții recomandă să ai mare grijă în public, mai ales dacă te afli în apropierea unor rețele gratuite de WiFi. În studiul realizat de Universitatea din Hamburg s-au verificat 252.242 de căutări WLAN ale telefoanelor mobile într-o zonă pietonală aglomerată, prin intermediul antenelor.

ADVERTISEMENT

În urma verificărilor, au fost identificate 58.489 de SSID-uri. Acestea reprezintă nume de rețelele WLAN la care telefoanele mobile s-au conectat anterior.

Cum pot infractorii să-ți spargă locuința dacă ai WiFi-ul activat în public

De asemenea, trebuie menționat faptul că infractorii care se ocupă cu spargerea locuințelor pot utiliza profilul de mișcare al locuințelor. Funcția WLAN trebuie dezactivată în timp ce te deplasezi, pentru a evita crearea unui profil de mișcare.

ADVERTISEMENT

Atunci când ai WiFi-ul activat, ar putea fi determinată locația ta de rezidență. Acest lucru i-ar putea ajuta pe infractorii care vor să-ți spargă locuința, notează realitatea.net.

Escrocii pot utiliza o “cutie WLAN” pentru a simula o rețea cunoscută pentru ca telefonul tău să se conecteze la ea, avertizează experții. Pentru a evita astfel de pericole, este recomandat să utilizezi datele mobile atunci când vrei să navighezi pe internet.

În afară de faptul că acest lucru este mai sigur, previne și consumul rapid al bateriei telefonului tău. Atunci când dispozitivul caută constant rețele existente, bateria se descarcă mai repede.

ADVERTISEMENT