News

Pericolul unei noi epidemii apare în Rusia. Boala este luată de la păsări

20.02.2021 | 15:36
Pericolul unei noi epidemii apare in Rusia Boala este luata de la pasari
ADVERTISEMENT

Rusia a anunțat că au fost identificate mai multe cazuri de transmitere a gripei aviare de la păsări la om. Este vorba de șapte angajați ai unei unități de procesare a cărnii de pasări aflate în sudul țării, informează Reuters, citată de Agerpres.

Este pentru prima dată când sunt descoperite cazuri de transmitere a gripei aviare de la păsări la om în Rusia. Anna  Popova, şefa autorităţii sanitar-veterinare Rospotrebnadzor, a precizat că, deocamdată nu  au fost identificate indicii legate de transmitera bolii de la om la om.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Moscova au raportat oficial cazurile la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a mai spus Popova. În momentul de față, focare de gripă aviară au apărut în mai multe state europene.

În februarie, ministrul Agriculturii din China a anunțat descoperirea unei tulpini foarte agresive de gripă aviară, în provincia Hunan. Autoritățile au sacrificat mii de păsări din ferma respectivă și de la fermele din jur, în încercarea de a stopa răspândirea visurului.

ADVERTISEMENT

Gripa aviară este o boala infecțioasă a păsărilor cauzata de mutația de tip A a virusului gripal. Boala a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume. Păsările migratoare  sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Pasările domestice, inclusive găinile și curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală.

Omul se îmbolnăvește prin contactul direct cu păsările afectate. Semnele și simptomele gripei aviare constau în frison, febra (39-40 C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, tuse seacă, chinuitoare, respirație dificila, stare generală alterată.

ADVERTISEMENT
Tags: