News

Se schimbă perioada de carantinare pentru vaccinați și nevaccinați. Anunțul lui Raed Arafat

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat o serie de modificări care privesc perioada de carantinare pentru vaccinați și nevaccinați. Acestea au fost prezentate de Raed Arafat.
07.01.2022 | 15:30
Se schimba perioada de carantinare pentru vaccinati si nevaccinati Anuntul lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunțat schimbările decise vineri de CNSU în privința perioadei de carantinare.

Potrivit deciziilor luate în cursul acestei zile, scade perioada de izolare atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Perioada de carantină, redusă la 5 zile pentru vaccinați și 10 pentru nevaccinați. Stau în izolare și contacții imunizați

Conform deciziei CNSU, vor stat în carantină, după aprobarea acestei hotărâri, și persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți cu Covid-19.

Până în prezent, cetățenii din România vaccinați nu stăteau în carantină dacă erau contacți ai unor persoane infectate cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În urma hotărârii, persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți Covid vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile.

Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ Covid-19.

ADVERTISEMENT

”Decizia este următoarea. Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile.

Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, am mai decis introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcţii ai persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior – aceeași regulă va fi.

Astfel, dacă este persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile. Dacă persoana nu este vaccinată, are perioadă de carantină de 10 zile”, a spus Raed Arafat, în conferința de presă.

Arafat: Se reduce și perioada carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei Hotărâri

Șeful DSU a mai adăugat că perioada de carantină se va reduce și pentru persoanele care au intrat în izolare prin decizii emise înainte ca această Hotărâre să fie publicată în Monitorul Oficial.

”Foarte important: reducerea perioadei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei Hotărâri și aplicarea termenelor din prezenta Hotărâre. Cine a intrat ieri, de exemplu, și a primit carantină 10 zile și e vaccinat sau trecut prin boală se reduce la 5 zile, dacă a primit 14 zile, că nu a avut test când a intrat în țară se reduce tot la 5 zile.

Hotărârea urmează să fie publicată azi în Monitorul Oficial, deci de mâine va fi valabilă”, a mai anunțat Arafat.

Principalele modificări aduse prin hotărârea CNSU nr 2/2022:

  • a) Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;
  • b) Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
  • c) Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile,respectiv 10 zile pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
  • d) Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;
  • f) Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor din Hotărârea numărul 2/2022.
ADVERTISEMENT
Tags: