Perioada ideală în care să pui castraveții la murat trebuie cunoscută de orice gospodină. În acest mod, murăturile vor rezista toată iarna, iar dincolo de asta nu își vor pierde nici aroma lor puternică.
Toată lumea adoră murăturile. Fie că vorbim de gogoșari murați, ori de castraveți sau varză, acestea au un gust aparte. Totodată, completează perfect un meniu complet, iar avantajul este că pot fi făcute și acasă.
Într-adevăr, găsim murături gata preparate și în comerț. Totuși, cele făcute în casă pot fi de cele mai multe ori cele mai delicioase și crocante. Și totuși care e perioada ideală în care să pui castraveții la murat?
Poate nu știai, dar există un moment potrivit. De altfel temperaturile joacă un rol important când vine vorba de procesul de fermentare, iar mai apoi de depozitare. Dacă ții cont de aceste sfaturi te vei bucura de niște murături delicioase.
Care este însă perioada ideală în care să pui castraveții la murat? Specialiștii spun că lunile septembrie și octombrie sunt potrivite. Iar explicația este una cât se poate de simplă și poate ai luat-o și tu în calcul.
„Fermentarea se produce mai repede la temperaturi mai mari”, explică experții. Astfel, dacă vrei să te bucuri de murături crocante întreaga iarnă, e important să începi procesul de acum.
Castraveții sau gogoșarii trebuie murați când vremea începe să se răcească. În acest mod, murăturile fermentează lent. Iar așa apare și acel gust mai acrișoar pe care multe persoane îl adoră de altfel.
Acum că ai aflat perioada ideală în care să pui castraveții la murat este bine să cunoști și alte trucuri. Cum e mai bine să faci murături, în saramură, sau în oțet? La prima vedere par similare, dar există niște diferențe.
Murăturile în saramură sunt făcute de mii de ani. Iar acest proces are de asemenea și o mulțime de beneficii pentru organism. „Varza murată, castraveții și gogonelele sunt doar câteva exemple de legume care pot fi conservate prin această metodă”, explică nutriționiștii.
De cealaltă parte, dacă alegi oțetul, procedura e mult mai rapidă. Pe de altă parte, acesta împiedică fermentarea naturală. În general, persoanele care vor murături mai repede folosesc oțet. Specialiștii recomandă însă saramura în continuare.