Fotbal intern

TEMERI în Kazahstan: “Luăm banii, nu mai vedem graniţa!”

Steaua joacă diseară în Kazahstan primul meci oficial al unei echipe de club româneşti în această ţară. Înaintea echipei lui Gâlcă, aici a ajuns însă omul de încredere al patronului...
30.07.2014 | 00:03
TEMERI in Kazahstan Luam banii nu mai vedem granita

Steaua joacă diseară în Kazahstan primul meci oficial al unei echipe de club româneşti în această ţară. Înaintea echipei lui Gâlcă, aici a ajuns însă omul de încredere al patronului Gigi Becali, Ionuţ Luţu. Fostul mijlocaş a evoluat pentru Kairat Almaty un sezon, între 2005 şi 2006. La începutul aventurii sale însă, el a fost însoţit de un alt român, atacantul Bogdan Vrăjitoarea. Numai că vîrful nu a rezistat decît puţine săptămîni acolo, a refuzat să mai semneze contractul, fugind înapoi în România. La aproape un deceniu distanţă de la acel moment, fostul jucător al Universităţii Craiova a acceptat un dialog pentru FANATIK.RO în care a povestit întîmplări incredibile trăite acolo.

“Luţu m-a avertizat că e mai rău decît în România”

Departe de condiţiile financiare pe care kazahii le oferă acum, la Kairat fotbalul era în acele vremuri mai mult o noţiune abstractă. ‘Luţu ştia cam care-i treaba pe acolo şi m-a avertizat că e mai rău ca în România. Dar eu m-am gîndit că n-o fi chiar groaznic, aşa că am zis să încerc. Primul şoc a fost să observ că temperaturile erau de peste 40 de grade, mi s-a părut horror”, sînt primele amintiri pe care Vrăjitoarea le are din Kazahstan şi pe care nu şi le poate scoate din minte. Apoi, fostul atacant român, ajuns acum la 36 de ani, vorbeşte şi despre condiţiile de viaţă din ţara asiatică, incompatibile cu nevoile unui sportiv profesionist.

A plecat după cîteva săptămîni fără să ia vreun ban

“Cel mai important pentru un fotbalist sînt condiţiile de cazare şi alimentaţie, iar ce am găsit acolo era total diferit de lucrurile cu care eram eu obişnuit. Mîncarea nu mi-a priit deloc, iar infrastructura mi s-a părut la pămînt. Mi-am dat seama că nu este de stat acolo”, îşi continuă Vrăjitoarea povestea. În final, olteanul vorbeşte cu umor şi despre modul în care a plecat din Kazahstan, fără a-i păsa de banii asiaticilor: “Nu semnasem nimic şi chiar i-am spus lui Luţu: «Băi, Luţule, eu nu iau nici un ban de la ăştia, că vreau să plec. Şi dacă apucăm să punem mîna pe ei, nu ştiu dacă mai vedem graniţa!»”

Vrăjitoarea e sigur: “Steaua nu va avea probleme!”

În ceea ce priveşte şansele pe care Steaua le are în dubla cu Aktobe, Vrăjitoarea nu crede că roş-albaştrii vor avea vreo emoţie în a se califica în play-off-ul Ligii Campionilor, avînd în vedere valoarea şi experienţa superioare. “Steaua e echipa mai experimentată şi nu cred că se pune problema să îi fie periclitată calificarea. Sigur, o surpriză poate apărea, mai ales acolo, dar pe dublă manşă e imposibil să aibă dificultăţi. Cei de la Karagandy au bătut anul trecut cu 2-0 pe Celtic în play-off-ul Ligii, dar pînă la urmă au fost eliminaţi în retur, fiindcă diferenţa de experienţă a contat“, a încheiat fostul atacant.

Cine e Aktobe 

Aktobe a cîştigat în acest an cel de-al 5-lea titlu din istoria clubului. Echipa este antrenată de Vladimir Gazzaev, fostul tehnician al Alaniei Vladikavkaz. Şi în acest sezon, Aktobe este lider în campionatul din Kazahstan, chiar dacă s-a împiedicat în ultima etapă de campionat pe terenul lui Irtysh Pavlodar, scor 1-1. Clubul kazah este condus din anul 2012 de Bikhambetova Sharipa. De meserie avocat, doamna preşedinte nu s-a lăsat intimidată şi a început revoluţia la echipă prin demiterea lui Vladimir Mikhanov, antrenorul care a adus primele 3 titluri din istoria clubului.  Apoi a venit rîndul lui Vladimir Nikitenko care, după ce a luat titlul, a fost demis şi înlocuit de actualul antrenor Vladimir Gazzaev.

260_08906df8b00f7ca64bec506a539e374a

Trio-ul ofensiv, principalul pericol pentru “roş-albaştri”

Aktobe e o echipă care se apără bine, avînd cea mai bună defensivă din campionat cu 17 goluri primite după 21 de meciuri jucate şi e fără gol primit de la Dinamo Tbilisi în dubla manşă. Însă vedetele echipei sînt cele care formează trio-ul ofensiv: Pizelli, Neco şi Antonov. 

Marcos Pizelli e un armean naturalizat cu origini braziliene. În vîrstă de 29 de ani, Pizelli a jucat în carieră la Metalurg Doneţk, Kuban Krasnodar, FC Krasnodar şi este din acest sezon la Aktobe. Din 2008 joacă în naţionala Armeniei unde a adunat 35 de prezenţe şi 7 goluri.

marcos pizzelli armenia

Danilo Neco este un atacant brazilian în vîrstă de 28 de ani care a jucat 6 ani la Ponte Preta. A ajuns în acest an la Aktobe unde arată o formă bună, cu 3 goluri în 14 meciuri.

noticia-Danilo

Vîrful împins al echipei este Alexei Antonov, un ucrainean în vîrstă de 28 de ani, format de Dnipro unde a şi jucat mare parte a carierei de pînă acum. Antonov a venit în acest an la echipă şi a marcat un gol în meciul retur cu Dinamo Tbilisi.

antonov

Cei 3 jucători ofensivi au fost odihniţi în ultima etapă de campionat şi au intrat pe parcurs. La echipă a venit în această vară şi fostul vîrf al lui Dinamo Kiev şi al naţionalei Ucrainei, Artem Milevski, însă a plecat cu scandal după doar o lună la echipă. În prezent este la Hajduk Split.

220px-Artem_Milevskyy-ua

Aktobe, neînvinsă pe teren propriu în cele 5 participări din Ligă 

Aktobe este deţinătoarea unui record care pare incredibil la prima vedere. Echipa din Kazahstan nu a pierdut nici un meci pe teren propriu în cele 5 participări din Liga Campionilor. Mai mult, Aktobe a încasat un singur gol în cele 7 meciuri jucate pe teren propriu în preliminariile Ligii Campionilor, chiar la primul meci, 1-1 cu Metalurg Ljepajas în 2006:

aktobe

Principala problemă, gazonul

Aktobe joacă pe un stadion cu o capacitate de 12.800 de locuri. Principala problemă înainte de acest meci este gazonul, problemă recunoscută şi de antrenorul Vladimir Gazzaev. Costel Gîlcă a declarat că ambele echipe joacă pe acelaşi gazon şi că jucătorii Stelei trebuie să se obişnuiască repede cu terenul.

Rămîne de văzut cum se va descurca Steaua pe gazonul denivelat din Aktobe, mai ales că roş-albaştrii sînt o echipă de posesie şi, la prima vedere, par dezavantajaţi la acest capitol.

383837314

Interesul pentru meci este unul foarte mare în Kazahstan, oficialii clubului au anunţat pe reţelele de socializare că un ecran imens va fi instalat în afara stadionului pentru suporterii care nu au prins bilet la meci:

1

Cote şi predicţii

Steaua e favorită la victorie pe terenul lui Aktobe, avînd cota 2,10 pentru un succes, egalul are cota 3,20, iar o victorie a gazdelor are cota 3,60. 

La calificare, Steaua este favorită clară la casele de pariuri, avînd cota 1,30 de a merge mai departe, în timp ce Aktobe are 3,75 pentru o eventuală calificare.

Înainte să pariaţi, luaţi în considerare unele elemente statistice:

1. Aktobe nu a pierdut pe teren propriu în cele 5 participări în preliminariile Ligii Campionilor, cu 5 victorii şi 2 egaluri.

2. Steaua e neînvinsă în ultimele 9 deplasări din preliminariile Ligii Campionilor.

3.  Nici una dintre echipe nu a încasat gol în turul doi preliminar.

4. Fusul orar ar putea fi un impediment pentru Steaua, diferenţa fiind de trei ore.

Echipe probabile: 

Aktobe (4-3-2-1): Sidelnikov – Miroşnicenko, Arzumanjan, Muldarov, Santana – Korobkin, Tsarikaev, Charjulin – Neco, Pizzelli – Antonov. Antrenor: Vladimir Gazzaev.

Steaua (4-2-3-1): Arlauskis – Rîpă, Varela, Szukala, Latovlevici – Prepeliţă, Filip – Popa, Sănmărtean, Tănase – Chipciu. Antrenor: Costel Gâlcă.

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

 

Tags: