News

Peripeţiile lui Liviu Dragnea în închisoare: şi-a tăiat o mână, a făcut COVID-19 și s-a contrat cu șefii penitenciarului

Ce a pățit Liviu Dragnea în închisoare preț de doi ani de zile de la condamnarea fostului lider PSD
27.05.2021 | 13:27
Peripetiile lui Liviu Dragnea in inchisoare sia taiat o mana a facut COVID19 si sa contrat cu sefii penitenciarului
Liviu Dragnea a încercat de mai multe ori să iasă din penitenciar. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

27 mai 2019 a devenit cea mai neagră zi din viața lui Liviu Dragnea. Partidul Social Democrat era învins fără drept de apel în urmă cu doar câteva ore la alegerile europarlamentare și România îi sancționa zdravăn pe social democrați după luni de zile în care reprezentanții formațiunii s-au arătat extrem de preocupați de legea amnistiei și grațierii.

Doar că, situația avea să se schimbe dramatic. Klaus Iohannis a ieșit în fața jurnaliștilor și a transmis un mesaj ferm către procurori. Șeful statului a cerut ca oamenii cu probleme penale să fie trimiși în penitenciar.

ADVERTISEMENT

Peripeţiile lui Liviu Dragnea în închisoare

Zis, dar mai ales întâmplat pentru că, la doar câteva ore distanță, liderul de atunci al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Cu doar două zile înainte, Dragnea afirma că judecătorii care urmează să se pronunţe în dosarul său sunt supuşi unor presiuni inimaginabile, iar dacă aceştia rezistă, cu siguranţă va fi achitat.

ADVERTISEMENT

„Presiunile sunt inimaginabile pe marginea acestui proces. (…) Dacă judecătorii din complet vor rezista la presiuni, nu poate să fie decât achitare, pentru că sunt complet nevinovat. Nu există absolut nicio probă care să mă incrimineze”, afirma Dragnea.

Au urmat clipe grele pentru cel care părea să conducă întreaga țară din poziția de președinte al Camerei Deputaților. Zeci de oameni au strigat „La puşcărie!” când maşina lui Liviu Dragnea a ieşit din reşedinţa acestuia din nordul Capitalei, cu direcția Penitenciarul Rahova.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, câţiva bărbaţi chiar au lovit autoturismul în care se credea că este Liviu Dragnea. Şi pe traseu, la un semafor, oamenii au venit la maşina lui Dragnea şi i-au strigat cuvinte grele.

Cum s-au dezis social democrații de Liviu Dragnea

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu a fost primul care a tras un semnal de alarmă către colegi. Acesta le-a transmis social democraților că Liviu Dragnea a fost condamnat printr-o decizie politică şi că nu vrea să-i vadă că se delimitează de el.

ADVERTISEMENT

„Nu vreau să fiu surprins în perioada următoare de colegi care se vor delimita de el. M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegii noştri când sunt la ananghie.

M-am săturat să văd colegi de-ai mei care se delimitează de Olguţa Vasilescu când are cătuşe la mâini. M-am săturat să văd colegi care se delimitează de Gheorghe Nechita că e condamnat, de Radu Mazăre, de Nicuşor Constantinescu, de Costică Niţă.

M-am săturat să văd oameni care se delimitează de camarazi şi de colegi când sunt la ananghie, cum a fost cazul lui Ionel Arsene la Neamţ”, a declarat Codrin Ştefănescu.

Prea puțini l-au ascultat. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a fost primul care a transmis că partidul a pierdut alegerile tocmai din cauza acţiunilor lui Liviu Dragnea. Culmea, acesta a zis și că PSD-ul arată mai frumos fără Dragnea.

Liviu Dragnea, atacat la baionetă din interiorul partidului

Au urmat și alte nume grele ale partidului sau foști parteneri care s-au dezis imediat de acțiunile lui Liviu Dragnea. Robert Negoiță, Victor Ponta, Mihai Chirică și mai toți cei îndepărtați în timp de Dragnea au savurat condamnarea acestuia.

Viorica Dăncilă a preluat frâiele partidului și nu a ezitat o clipă. I-a tras pe linie moartă toți locotenenții lui Dragnea și a încercat să rupă imaginea partidului de cea a fostului lider.

În tot acest timp, Liviu Dragnea s-a aflat într-o perioadă de carantină după care a intrat în penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa. De altfel, persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate, de regulă, în comun, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis pot presta munca şi pot desfăşura activităţi educative şi culturale în afara penitenciarului, sub pază şi supraveghere continuă, cu aprobarea directorului penitenciarului.

Primele mișcări făcute de Dragnea în închisoare

După nici patru luni, deja fostul lider PSD Liviu Dragnea a depus în instanţă o cerere de intervenţie, în calitate de intervenient principal, în contradictoriu cu PSD, prin cabinetul avocatului Flavia Teodosoiu, pentru anularea alegerii Vioricăi Dăncilă şi a lui Mihai Fifor la Congresul PSD în funcţiile de preşedinte, respectiv secretar general PSD.

În septembrie, Liviu Dragnea a ieșit pentru prima oară din Penitenciar. A mers doar până la tribunal acolo unde a fost audiat ca martor în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, este acuzat de fapte de corupţie.

Între timp, Viorica Dăncilă angrenată în alegerile prezidențiale transmitea că nu a mai discutat cu Liviu Dragnea dinainte ca acesta să fie arestat şi a ținut să precizeze că nu îl va graţia pe fostul şef al social-democraţilor, în cazul în care va ajunge preşedintele României. “Doamne, nici nu se pune problema”, a zis Dăncilă.

Rămas singur, Liviu Dragnea recurgea la încă o cale extraordinară de atac, recurs în casaţie, în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, după ce depusese  deja contestaţie în anulare.

Încercările lui Dragnea de a ieși din închisoare

Cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, Liviu Dragnea a venit acasă în prima permisie. De ziua lui, fostul lider PSD a fost înconjurat de puținii aliați rămași și de iubita Irina Tănase.

În decembrie, acesta susținea într-un mesaj de Ziua Naţională postat pe Facebook, că şi-a dedicat întreaga viaţă României. “De dragul tău am sacrificat tot şi am făcut ce am ştiut mai bine să te ajut să creşti mare, să fii bogată şi puternică. Am renunţat la multe momente alături de familia mea, am ratat multe evenimente din viaţa copiilor mei, mi-am asumat în cele din urmă chiar şi renunţarea la libertate, de dragul tău!”, nota Dragnea.

Câteva zile mai târziu, ICCJ a discutat contestaţia în anulare depusă de Liviu Dragnea. În ianuarie 2020, acesta a fost adus din nou la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde era judecat recursul în casaţie prin care încerca să obţină rejudecarea acestui dosar.

Avocatul lui Liviu Dragnea spunea că acesta s-a considerat nevinovat şi nu a dorit să achite prejudiciul.

Primele scandaluri cu șefii penitenciarului Rahova

De asemenea, în luna ianuarie a anului 2020, avocatul lui Liviu Dragnea a reclamat că acestuia nu i-a fost acordată o permisie, fără o motivare anume, deşi e un drept de care beneficiază conform legii.

Scandalul făcut nu l-a ajutat deloc pe clientul său și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în casaţie depus de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea, accident în închisoare

În ultima zi a lunii februarie, fostul lider PSD Liviu Dragnea s-a tăiat la mână cu flexul în timp ce lucra la uşa unei dube pentru transportul deţinuţilor la service-ul auto al Penitenciarului Rahova.

Rana i-a fost suturată la spitalul penitenciarului, starea sa fiind stabilă. Conform avocatei Flavia Teodosiu flexul ar fi sărit și lui Dragnea i s-a făcut vaccin antitetanos.

Inculpat oficial în dosarul Tel Drum

Cererea prin care fostul lider al PSD Liviu Dragnea a reclamat că este ţinut în detenţie în mod ilegal a fost retrimisă de ICCJ la Tribunalul Bucureşti în luna mai a anului trecut, la aproape un an de zile de la condamnare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că trimite cererea de „habeas corpus” formulată de petentul condamnat Nicolae Liviu Dragnea la Tribunalul Bucureşti, spre competentă soluţionare. A fost respinsă fără prea multe comentarii.

La finalul lunii iunie, Liviu Dragnea a fost inculpat în dosarul Tel Drum de către procurorii DNA. Aceştia l-au acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, prejudiciul produs statului, în favoarea firmei Tel Drum, depăşind 31 de milioane de lei.

Liviu Dragnea, interviu direct din penitenciar

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a intrat într-un mega scandal chiar și în timpul condamării. Acesta a acordat un interviu fostei sale consiliere Anca Alexandru, un interviu pentru care nu a avut acceptul conducerii Penitenciarului.

În august, Curtea de Apel Bucureşti a respins o nouă contestaţie depusă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia devenea definitivă.

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu transmitea în august că Liviu Dragnea are mai multe hernii la coloană, afecţune care s-a agravat. Astfel, după ce în 25 iunie, discuţia cu Anca Alexandrescu a fost făcută publică, Liviu Dragnea nu a mai fost dus la spital deloc.

În plus, fostul lier PSD a fost sancţionat administrativ şi disciplinar, deciziile comisiei din cadrul Penitenciarului Rahova fiind atacate de către avocata sa. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis după acuzaţiile făcute de avocata lui Liviu Dragnea, că sistemul penitenciar asigură aplicarea regimului de detenţie şi de recuperare nediscriminatoriu, în mod unitar.

Cu toate acestea, fostul ministru de Interne Carmen Dan a anunţat că l-a găsit pe Liviu Dragnea, de ziua lui, ”acelaşi om puternic şi semeţ”.

Dragnea, pozitiv COVID-19

În luna decembrie a anului trecut, Liviu Dragnea a fost confirmat cu noul coronavirus, fiind transferat la Penitenciarul-spital Jilava. Dragnea nu avea însă simptome specifice pentru COVID-19.

Acesta s-ar fi infectat cu noul coronavirus de la colegul său de cameră. „În sfârşit! Am vorbit cu Liviu Dragnea! M-a sunat din spitalul penitenciarului Jilava, secţia celor infectaţi de virus, unde a fost transferat cu câteva zile în urmă!

M-a rugat să transmit tuturor că starea sa nu s-a agravat. Cel puţin până azi! M-a asigurat că va trece şi prin această nouă încercare, şi că va lupta pentru viaţa sa! Vă voi ţine la curent în mod constant!”, anunța Codrin Ştefănescu pe Facebook.

Mai mult de atât, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis precizări, după ce Irina Tănase, iubita lui Liviu Dragnea, a acuzat că fostului lider PSD i se refuză proceduri medicale şi că ar fi torturat. ”Sistemul administraţiei penitenciare asigură aplicarea cadrului legal în materia asistenţei medicale, a tratamentului, îngrijirilor şi medicamentelor, în mod unitar, pentru toate persoanele custodiate”, a transmis ANP.

2021, alte probleme pentru Liviu Dragnea

Nici anul acesta nu a adus vești bune pentru Liviu Dragnea. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca inadmisibilă, cererea de revizuire a sentinţei.

Adus la sediul DNA, acesta a devenit și urmărit penal pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, în dosarul legat de vizita în SUA din 2017.

Totuși, după câteva luni bune, Judecătoria Sectorului 5 a decis ca Liviu Dragnea să poată lucra în cadrul Penitenciarului Rahova. Conducerea îl sancţionase cu retragerea de la muncă pe o perioadă nedeterminată după ce acesta a acordat un interviu Ancăi Alexandrescu, fără a a avea aprobare în acest sens.

Mai mult de atât, pe 21 aprilie, acesta a primit și aviz favorabil din partea comisiei din cadrului Penitenciarului Rahova, ceea ce înseamnă că îndeplinea toate condiţiile pentru a fi propus spre liberare condiţionată.

Cererea acestuia de a ajunge în libertate a fost găsită ca neîntemeiată de Judecătoria Sectorului 5. Nici în luna mai nu a avut mai mult noroc. Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia lui Liviu Dragnea privind eliberarea condiţionată, decizia fiind definitivă. Va putea depune o nouă cerere după 27 august.

ADVERTISEMENT