Life

Perla stațiunilor românești de pe litoral, din vremea comunismului, a ajuns o ruină. Turiștii o ocolesc: “Se sperie”

Cum arată acum perla stațiunilor românești de pe litoral, din perioada comunismului. A ajuns o ruină, iar turiștii o ocolesc.
10.06.2023 | 16:17
Perla statiunilor romanesti de pe litoral din vremea comunismului a ajuns o ruina Turistii o ocolesc Se sperie
Perla stațiunilor românești de pe litoral, în timpul comunismului, a ajuns acum o ruină. Sursa foto: Facebook Turism de altădată/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În perioada comunismului, o stațiune de pe litoral era considerată perla stațiunilor românești, dar acum a ajuns o ruină. Turiștii nu mai vin aici la fel cum o făceau cu mulți ani în urmă.

Era perla stațiunilor românești de pe litoral în timpul comunismului, dar acum a ajuns o ruină

Cu mult timp în urmă, stațiunile din sudul litoralului erau considerate a fi unele luxoase, printre care și Saturn. Inaugurată în 1972, stațiunea a fost, ani la rând, plină de turiști în sezonul estival.

ADVERTISEMENT

La hoteluri veneau foarte mulți turiști din străinătate, care își doreau sa încerce tratamentele din Saturn. Din păcate, stațiunea nu mai arată deloc ca acum mai bine de 30 de ani și a ajuns o ruină.

De altfel, turiștii chiar evită această stațiune din cauza faptului că arată părăsită și nu s-a ocupat nimeni de ea în ultimii zeci de ani. Oamenii sunt îngroziți de clădirile vechi, lăsate în paragină.

ADVERTISEMENT

“Nu vine, cine sa vină? Că se sperie. Ştiţi ce mi-au zis nişte turişti? Ce să vin eu aici, eu vin să mă simt bine, nu să văd paragină şi să-mi fie frică să intru”, a spus o localnică pentru Observator News.

Mai mult, un localnic care a lucrat la poșta din Saturn și-a amintit de cum era odinioară aici. Se organizat concursuri de Miss Litoral, iar imaginile ai rămas păstrate în Arhiva Națională de Filme. Locul în care se țineau aceste concursuri nu mai există acum, din păcate, la fel ca alte clădiri importante.

ADVERTISEMENT

“Am amintiri plăcute că erau fete frumoase. Ceauşescu a adus poloneze, cehoaice, nemţoaice, din toată lumea. Erau concursuri de Miss chiar aici”, a povestit localnicul pentru sursa citată.

Ce altă stațiune era la mare căutare în trecut

Jupiter a fost inaugurată la finalul anilor ’60. Chiar și turiști din Scandinavia veneau aici, iar stațiunea era mereu plină de oameni. “Toate terasele erau pline, toate hotelurile erau pline. Eu aici m-am născut, fiecare zi din vacanţa mea. A fost frumos o perioadă. După aia a rămas totul în paragină”, și-a amintit un localnic.

ADVERTISEMENT

Clădirea unde a fost poșta, care a funcționat până înainte de Revoluția din 1989, este acum o ruină. Cu toate acestea, oamenii încearcă să salveze ceea ce a rămas din această stațiune.

Un alt localnic, Dragoș Dobre, a investit într-un restaurant în Jupiter și speră ca acest lucru să readucă farmecul care era cu mult timp în urmă. Și alți investitori au început să facă schimbări în sudul litoralului, în speranța că vor salva stațiunile care erau atât de apreciate.

ADVERTISEMENT