News

Cele mai tari perle ale politicienilor. Ultima îi aparține lui Marcel Ciolacu: „Este foarte greu să recâștigi credibilitatea românilor”

Politicienii români sunt un izvor nesecat de gafe, perle și gogomănii debitate în cele mai diverse contexte, ultimul din această serie fiind președintele PSD, Marcel Ciolacu.
31.01.2022 | 15:33
Cele mai tari perle ale politicienilor Ultima ii apartine lui Marcel Ciolacu Este foarte greu sa recastigi credibilitatea romanilor
Politicienii au adesea dificultăți cu logica și limba română/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Inventarul perlelor scoase de politicieni este unul dintre puținele mijloace prin care aceștia reușesc să-i binedispună pe români.

Unii politicieni dispar din prim-planul vieții publice, însă cei care îi înlocuiesc debitează tot felul de gogomănii cu același spor ca și predecesorii lor, iar noii lideri politici ne înveselesc periodic cu perlele scoase în diverse ocazii.

ADVERTISEMENT

Chiar luni, președintele PSD Marcel Ciolacu a folosit din o formulare din care reiese că românii în general au o problemă de credibilitate. „E uşor să schimbi miniştri, e uşor să creezi majorităţi, este foarte greu să recâştigi credibilitatea românilor”, a spus liderul social-democraților.

„Cazierul” încărcat al lui  Marcel Ciolacu

Tot Ciolacu este autorul unui alt panseu la fel de amuzant, care pare mai credibil dacă ar fi auzit din gura lui Kim Jong Un: „Voi avea toleranță zero față de drepturile omului!” La dezbaterea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului PNL, Ciolacu a stâlcit mai multe cuvinte, însă cea mai hilară greșeală a făcut atunci când a spus: „Sunteți corupți până în măduvul oaselor!” În cazul lui Ciolacu se poate invoca și dictonul „Gura păcătosului  adevăr grăiește” întrucât, într-una din diatribele îndreptate împotriva liberalilor spunea: „Un haos mai mare nu putea fi creat nici de PSD”.

ADVERTISEMENT

Același gen de perle mai scoate și Mihai Chirica, primarul Iașilor, care, în 2020, spunea cu seninătate că nu are  de gând să lase ca analafabetismul să dispară din oraș: „Vom continua proiectele noastre, să ne dezvoltăm, să promovăm un mediu curat, să aducem cât mai multe zâmbete pe fețele copiilor noștri, să le facem un sistem educativ de prim rang, iar analfabetismul să nu plece niciodată din orașul nostru.

În ultimii ani, epidemia de coronavirus le-a dat și ocazia politicienilor să gafeze și pe această temă. Spumegând împotriva vaccinurilor, senatoarea Diana Șoșoacă a spus că acestea provoacă sterilitate, dar nu doar celor vaccinați, cât și descendenților lor: „Se modifică genomul uman, ceea ce înseamnă că se modifică structura voastră. Vă scurtează viața. Nu mai vorbim că la acest moment sunt cercetători care spun că dau sterilitate pe trei generații.

ADVERTISEMENT

Perla lui Șoșoacă amintește de una debitată în anii 90 de fostul premier Nicolae Văcăroiu care și el avea probleme cu generațiile: „Noi suntem rapidiști din tată-n fiu, în afară de fiul meu, care este stelist.

Perlele guvernării PNL

În perioada cât Nelu Tătaru a ocupat funcția de ministru al Sănătății, explicațiile lui privind situația epidemiologică mai mult au înveselit populația decât au îngrijorat-o.

ADVERTISEMENT

Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca și intensitate a creșterii numărului de cazuri de la o zi la alta – nu suntem în scădere – suntem în momentul în care, dacă respectăm în următoarele săptămâni niște lucruri, ar trebui să ajungem la un platou.

Încă este primul val, dar noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare este dat la o parte de concetățenii noștri”, spunea Tătaru în 2020.

Un alt liberal, Florin Roman, și-a dat în petec la dezbaterea unui proiect de lege prin care era vizată instituirea unor măsuri de protecție împotriva Covid-19. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, să avem cât mai multe victime”, a spus Roman  în încheierea unui discurs susținut la tribuna Parlamentului. Tot din Parlament, ne-a înveselit și Daniel Ghiță, fostul luptător de K1 și actual deputat PSD: „Aceste fantome a trecutului ne urmărește și ne otrăvește viețile și astăzi.

Președintele Iohannis a inventat un nou cuvânt în încercare de a-i descrie pe cei de la USR atunci când acest partid a ieșit de la guvernare: „Zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii – cei care în loc să facă reforme au produs crize.

De altfel, președintele are un istoric vast de gafe început pe când era doar aspirant la funcția de președinte: „Acuma sunt un politruc care vrea să candideze la președinția României.

Ludovic Orban și scaunul cu rotile

Dintre cele mai recente, cel mai des i s-a imputat anunțul din 24 iunie 2021 prin care anunța că pandemia a fost stopată. „Campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia”, spunea Iohannis, însă realitatea de acum este că vaccinarea a fost un eșec, iar România se află din nou prinsă într-un val epidemic.

Gafele nu au lipsit nici din partea demnitarilor guvernamentali. Fostul premier Ludovic Orban, pe când se afla într-o deplasare electorală i-a pus o întrebare unui alegător aflat în scaun cu rotile: „Ce viteză prinde?” Orban a scos o perlă și pe tema pandemiei, după o întrevedere avută cu ministrul Tătaru. „Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților”, a spus Orban cu o mină foarte serioassă

Carieră au făcut și declarații ale fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan. „Nu se poate ca în materie de siguranță publică să nu existe controale ale instituțiilor statului astfel încât omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos și, Doamne ferește, se trezește mort”, a spus Turcan la o conferință de presă susținută la Palatul Victoria. Întrebată ce ar trebui să facă un pensionar cu 1.000 de  lei ca să-și plătească facturile la energie, Turcan a răspuns: „Aș apela la sprijinul acordat de stat și m-aș bucura că statul se zdrobește să găsească soluții.

„Standardele înalte” din timpul guvernării PSD

Toate aceste perle debitate din 2019 încoace, sub succesivele guvernări liberale, se ridică la înălțimea celor din perioada guvernării PSD. Ceea ce nu-i puțin lucru ținând seama că standardele au fost fixate de fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa care spunea: „Vom efectua și zborul cu trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați.

Și vicepremierul Gabriel Oprea avea probleme cu morții: „Avem, în momentul de faţă, un număr de aproximativ două victime care au fost înecate.

Și Liviu Dragnea și-a asigurat locul în antologiile de perle cu exprimarea: „Întorci și al doilea obraz, îl întorci și pe al treilea, și pe al patrulea, dar la un moment dat nu mai ai obraji, trebuie să reacționezi.” Una dintre colaboratoarele sale apropiate, Carmen Dan, a gafat și ea, în repetate rânduri. Vâlvă a produs o declarație de interese a sa din 2012 unde a scris că deține funcție de „supprefect” de Teleorman. Tot ea a încurcat prenumele cu pronumele: „Vreţi să vă dau eu, acum, nume şi pronume şi toate cele?

Deși ministru al Educației, Liviu Pop, și-a asigurat posteritate prin greșelile de limbă comise: „Fiecare copil merită un viitor, un viitor mai bun decât cel prezent”. Ca senator, Pop și-a înveselit colegii parlamentari cu panseul „greşelile se pot corecta, erorile nu”. Un deputat PSD, Călin Matei, încuraja elevii să se țină de carte cu agramatul îndemn „Pune-ți mâna pe carte”.

Însă campioana perlelor a fost Viorica Dăncilă, lista lor fiind prea lungă pentru o înșiruire completă, astfel că menționăm doar câteva: „Orice om îi este teamă de o plângere penală”, „Putem spune pe scurt că reducem democrația… ăăă… birocrația”, „Această dezinformare este pur și simplu o minciună”.

 

ADVERTISEMENT