News

Permisul de conducere, anulat definitiv. În ce condiții s-ar putea lua această măsură

Codul Rutier ar putea fi modificat astfel încât să există posibilitatea ca unor persoane să le fie anulat definitiv permisul de conducere auto.
22.09.2023 | 09:03
Permisul de conducere anulat definitiv In ce conditii sar putea lua aceasta masura
Șoferii care comit accidente mortale ar putea avea permisul anulat definitiv/ Foto: Canva; Colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Tendința de înăsprire a legislației rutiere ca urmare a accidentului de la 2 Mai este din ce în ce mai evidentă, cu proiecte de lege în serie care impun amenzi sau sancțiuni mai dure pentru șoferii nedisciplinați. Ultimele proiecte din această serie vizează introducerea posibilității ca un permis de conducere să fie anulat definitiv, precum și creșterea pedepselor cu închisoarea pentru ucidere din culpă.

Interdicție pe viață de a mai conduce

Este vorba de două proiecte inițiate de către deputatul Laurențiu Leoreanu, care au și semnături de susținere de la peste alți 30 de deputați PNL, în frunte cu liderul de grup, Gabriel Andronache, ceea ce înseamnă că cele două inițiative au primit girul partidului pentru a fi promovate în Parlament.

ADVERTISEMENT

Primul proiect este unul de modificare a Codului Rutier, fiind instituită posibilitatea ca un permis de conducere să fie anulat definitiv, astfel încât titularul să nu mai poată conduce niciodată. Este vorba de persoanele care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri și care au comis un accident soldat cu moartea altei/ altor persoane.  Pe lângă pedeapsa cu închisoare cu executare, introdusă din această vară prin Legea Anastasia, se introduce și o sancțiune complementară anume „interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”.

Al doilea proiect are un obiect de reglementare similar, dar întrucât modifică un alt act normativ, Codul Penal, inițiatorul a preferat să elaboreze un proiect separat de primul. Este vorba de sancționarea unui tip special de ucidere din culpă. Această infracțiune se pedepsește, conform prevederilor articolului 192 din Codul Penal, cu închisoare de la unu la 5 ani.

ADVERTISEMENT

Uciderea din culpă, pedepsită cu până la 10 ani de închisoare

Leoreanu introduce un alineat nou prin care diferențiază uciderea din culpă în accidente rutiere, impunând o pedeapsă mai drastică pentru șoferii care au băut sau s-au drogat înainte să se urce la volan. „Uciderea din culpă a unei persoane săvârşită în condiţiile art. 336 se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani”, prevede proiectul de lege.

Articolul din Codul Penal la care face trimitere are următoarea formulare:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

ADVERTISEMENT

Permis suspendat pe termen lung sau anulat definitiv?

Tragedia de la 2 Mai a ridicat problema duratei suspendării permisului pentru șoferii care au comis accidente mortale din culpă. În forma actuală, durata suspendării este de numai 6 luni de la încheierea executării pedepsei, indiferent dacă aceasta a fost închisoarea cu executare sau cu suspendare. Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), cel care a inițiat și Legea Anastasia, a propus mai demult prelungirea acestei perioade de la 6 luni la 5 ani. Proiectul său a trecut deja de Senat și va ajunge în plenul Camerei Deputaților.

În urmă cu o săptămână, doi deputați de la Forța Dreptei, Bogdan Bola și Alexandru Kocsis-Cristea, au venit și ei cu un proiect mai amplu de amendare a Codului Rutier, printre prevederi fiind și una care impunea ca vinovații de ucidere din culpă în accidente de rutiere să nu mai aibă dreptul de a conduce pentru o perioadă de nu mai puțin de 10 ani. Însă liberalii propun acum o măsură și mai radicală, anume ca permisul să fie anulat definitiv, iar interdicția de a conduce să fie pe viață, dacă șoferul vinovat era băut sau drogat.

ADVERTISEMENT

Fiind depuse în același timp, proiectul celor de la Forța Dreptei, cu suspendarea pe 10 ani, și cel al PNL, care propune ca permisul să fie anulat definitiv, ar putea fi dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului în același timp și să se ajungă la o singură soluție propusă plenului, însă comasarea nu poate fi făcută cu proiectul lui Cazanciuc, întrucât acesta este deja la Camera Deputaților. În aceste circumstanțe, este posibil ca deputații să impună mai întâi o perioadă de 5 ani, precum cea susținută de senatorul PSD, existând posibilitatea ca mai târziu perioada de suspendare a permisului să fie majorată, dacă nu chiar extinsă pe durata vieții titularului.

ADVERTISEMENT
Parada militară de 1 decembrie în Bucureşti, LIVE VIDEO pe observatornews.ro astăzi, 10:30....
Parada militară de 1 decembrie în Bucureşti, LIVE VIDEO pe observatornews.ro astăzi, 10:30. Două lansatoarele HIMARS vor defila în premieră pe sub Arcul de Triumf
”Amanta” lui Lionel Messi a decis să rupă tăcerea și să spună totul
”Amanta” lui Lionel Messi a decis să rupă tăcerea și să spună totul
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
Anunț SOC despre Florin Salam! Fiica sa a făcut anunțul: Singurul lui dușman...
Anunț SOC despre Florin Salam! Fiica sa a făcut anunțul: Singurul lui dușman este...
Aperitive de post. Cea mai gustoasă salată de vinete
Aperitive de post. Cea mai gustoasă salată de vinete
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
Tolontan: Care este adevărata Românie? Cea solidară sau cea a șmecheriei?
Tolontan: Care este adevărata Românie? Cea solidară sau cea a șmecheriei?
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!