News

Păsuire de 30 de zile pentru șoferii cu permisul suspendat de instanță. Motivele pentru care ar mai trebui să conducă încă o lună

Un proiect de lege depus la Parlament prevede ca șoferii cărora li s-a suspendat permisul de conducere în urma unei decizii judecătorești să mai poată conduce o perioadă de până la 30 de zile.
28.12.2021 | 10:20
Pasuire de 30 de zile pentru soferii cu permisul suspendat de instanta Motivele pentru care ar mai trebui sa conduca inca o luna
Șoferii ar putea continua să conducă și după ce instanța le-a retras acest drept/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deputatul PSD Eugen Neață susține că șoferii cărora li s-a ridicat permisul auto prin decizie a instanței ar trebui să aibă o perioadă de grație de 30 de zile în care să predea poliției rutiere permisul de conducere, după pronunțarea sentinței definitive.

Măsura este justificată prin faptul că șoferii care au contestat la tribunal suspendarea permisului  auto nu află în timp util de sentință și astfel sunt prinși din nou de poliție care le întocmește dosar penal pentru conducerea unui autovehicul fără permis.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege vine în contradicție cu intențiile Ministerului de Interne în ce privește legislația rutieră, MAI elaborând un proiect de ordonanță de urgență care înăsprește apreciabil prevederile actualului Cod Rutier.

Ce prevede legea actuală

Proiectul de inițiat de către Eugen Neață, fost șef al poliției din Râmnicu-Vâlcea, vizează modificarea prevederilor legale care se referă la cazurile în care șoferii contestă în instanță suspendarea dreptului  de a conduce.

ADVERTISEMENT

Potrivit prevederilor actuale din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, șoferii pot recurge la tribunal, dar dacă pierd procesul, suspendarea începe din momentul pronunțării sentinței.

Sancţiunea contravenţională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce îşi produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi”, se arată la articolul 118, alineatul 4 din actul normativ menționat.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care se urcă la volan și după pronunțarea hotărârii judecătorești, dreptul de a conduce este majorat cu 30 de zile pentru nepredarea permisului și, în paralel, i se deschide dosar penal pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul de către o persoană având dreptul de a conduce suspendat.

Deputații PSD  invocă „limitele demnității umane”

Autorul proiectului și alți patru deputați PSD care figurează drept cosemnatari susțin că sunt situații în care șoferii nu află la timp de decizia judecătorească, iar când sunt opriți de poliție, află că au pierdut procesul și începe urmărirea penală împotriva lor.

ADVERTISEMENT

Această situaţie, în ultimii doi ani, a condus la grave probleme sociale, având în vedere că s-au efectuat acte de cercetare penală neoportun şi s-au aplicat unele sancţiuni complementare care, implicit şi inevitabil, au condus la pierderea locului de muncă a multor angajaţi ce depind de permisul de conducere şi deci de dreptul de a conduce vehiculele pe drumurile publice. Totodată, această situaţie a condus la costuri deosebite atât pentru persoanele în cauză (costuri de deplasare, costul cu apărătorul, costuri rezultate din timpul de lucru pierdut), dar şi pentru
statul român”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii cred că inițierea cercetării penale în aceste cazuri este neoportună întrucât faptele suspectate sunt inexistente din moment ce șoferii nu ar ști că nu mai au dreptul să conducă.

Într-un stat de drept oportunitatea înregistrării unui dosar penal trebuie să ţină cont  de existenţa vinovăţiei cerută de lege dincolo de orice îndoială rezonabilă. Modul de interpretare a unei legi imperfecte neputând înfrânge sub nicio formă limitele de demnitate umană”, clamează Eugen Neață.

În afară de invocarea „limitelor de demnitate umană”, deputatul nu explică de ce șoferii care contestă suspendarea permisului auto în instanță ar trebui să se dezintereseze de cursul procesului pe care chiar ei l-au inițiat, știind foarte bine că, potrivit legii actuale, dacă pierd procesul și continuă să conducă, riscă sancțiuni penale.

Social-democratul nu propune eliminarea cercetării penale ca atare, ci acordarea unui termen de o lună în care șoferii procesomani să se intereseze asupra deznodământului acțiunii lor în justiție. Astfel, ei vor avea 30 de zile după pronunțare pentru a preda poliției permisul auto.

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”, se arată în forma propusă de către deputat a articolului 118 din Codul Rutier.

Poliția Rutieră vrea măsuri mai dure de sancționare

Proiectul a fost depus la Senat la o lună după ce Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un nou proiect de Cod Rutier care înăsprește considerabil sancțiunile pentru anumite fapte, include șofatul agresiv ca o contravenție distinctă, iar alte prevederi sunt menite să descurajeze obiceiul șoferilor nedisciplinați de a amâna aplicarea sancțiunilor prin intermediul instanței. Măsurile sunt justificate prin faptul că România este pe primul loc în UE la numărul victimelor accidentelorr rutiere.

În primul rând, șoferilor care contestă în instanță procesele-verbale prin care li s-au aplicat puncte de penalizare le va fi suspendată curgerea termenului de anulare al punctelor de penalizare pe perioada în care se judecă plângerile. În plus, când permisul este suspendat pentru mai multe contravenții, perioadele de suspendare se execută succesiv, nu concomitent.

În cazul persoanelor cărora li s-a suspendat dreptul de a conduce dar comit o faptă cu aceeași consecință în mai puțin de șase luni de la data restituirii permisului, perioada noii suspendări se majorează de drept cu încă 30 de zile.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării