News

Permisul sanitar devine realitate în Europa. Ce țări l-au introdus deja

Permisul sanitar care permite cetățenilor să ia parte la anumite activități devine o realitatea în Europa, anumite țări introducându-l deja.
06.08.2021 | 20:56
Permisul sanitar devine realitate in Europa Ce tari lau introdus deja
ADVERTISEMENT

Țări precum Italia și Franța au impus sau se pregătesc să introducă obligativitatea vaccinării personalului care lucrează în domeniul sanitar.

De asemenea, Curtea Constituțională a Franței a validat legea prin care se introduce permisul de sănătate, iar din 21 iulie, în spațiile de “recreere și cultură” unde sunt mai mult de 50 de persoane acestea trebuie să fie vaccinate, testate sau să fi trecut recent prin boală.

ADVERTISEMENT

Permisul sanitar devine o realitate în Europa. Unde a fost introdus deja

Începând de vineri, în Italia, persoanele care vor să intre în restaurante, muzee sau cinematografe, indiferent dacă este vorba de localnici sau turiști, trebuie să prezinte certificatul digital COVID. Așa-zisul “permis verde” va fi necesar începând cu luna viitoare și pentru călătoriile cu trenul, avionul sau feribotul, conform Știrile PRO TV.

De vineri, în Italia, dacă vor să între în restaurante, muzee ori cinematografe, atât localnicii, cât și turiștii trebuie să prezinte certificatul digital COVID.

ADVERTISEMENT

Totodată, până la începutul anului școlar, profesorii și studenții vor trebui să prezinte pașaportul sanitar care atestă vaccinarea sau vindecarea de COVID.

“Suntem ferm deciși să redeschidem școlile în siguranță în septembrie, cu prezența fizică. Odată cu nouă lege, este obligatorie prezentarea permisului verde de către toți angajații școlii.”, a declarat Roberto Speranza, Ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice din “peninsulă” nu vor putea să lucreze dacă nu prezintă acest document, iar după cinci zile de absență nu vor mai fi plătiți.

În SUA, rata de infectare este într-o creștere accentuată, experții avertizând că tulpina Delta va continua să evolueze dacă vaccinare nu se intensifică.

ADVERTISEMENT

“Este un fapt binecunoscut în virusologie că virusurile pot suferi mutații doar dacă se reproduc, prin răspândire. Prin vaccinare, blocăm evoluția variantelor care ar putea pune probleme”, a declarat doctorul Anthony Fauci.

Tulpina Delta nu este singura care îi îngrijorează pe virusologi. Un studiu japonez a prezentat faptul că varianta Lambda, detectată prima dată în Peru în urmă cu an, este mai contagioasă, dar prezintă și un grad mai ridicat de rezistență, conform Deutsche Welle citat de PRO TV.

Proteina Spike din varianta Lambda prezintă trei mutații îngrijorătoare care determină o neutralizare mai grea a virusului de către anticorpii furnizați de vaccin.

ADVERTISEMENT