În fiecare an, cerul este luminat de Perseide, iar 2024 nu va fi o excepție. Este unul din cele mai așteptate fenomene, iar oamenii se pregătesc să le vadă. Pe ce dată vor putea fi acestea observate.
Cu denumirea provenită de la Perseus, o constelaţie din emisfera nordică, traversată de Calea Lactee, Perseidele reprezintă unul dintre cele mai așteptate fenomene. O ploaie spectaculoasă de meteori se activează.
Întotdeauna, aceasta are loc în perioada concediilor, ceea ce le face mai ușor de privit, căci oamenii petrec mai mult timp pe afară, mai ales că în timpul nopții temperaturile scad, iar disconfortul termic nu este atât de pronunțat.
Perseidele, care se vor putea admira și în 2024, reprezintă mici particule cosmice care provin, de fapt, de la o cometă, denumită 109P/Swift-Tuttle, după cum se arată pe site-ul l Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Aceasta a fost descoperită în 1862 de Lewis Swift și Horace Tuttle, ceea ce a dat și denumirea cometei uriașe, cu nucleu de 26 de kilometri. Aceasta este de două ori mai mare decât obiectul care se presupus că a condus la extincția dinozaurilor.
În 2024, Perseidele își vor începe activitatea pe data de 17 iulie și se va încheia pe 24 august. Maximul se va înregistra între zilele de 3 și 9 august, în intervalul 10:00 şi 17:00.
Anul acesta, în România, cea mai bună seară pentru a admira perseidele va fi cea de 12 august. Cea mai bună perioadă va fi după miezul nopții, chiar până dimineață. Meteorii nu se pot vedea în timpul zilei.
Iar cei care locuiesc în București sunt sfătuiți să privească pe cer în noaptea dinaintea maximului, mai exact între 12 și 13 august, precum și în cea de după, adică între 13-14 august, interval în care se vor afla panta ascendentă şi panta descendentă a maximului.
Pentru a putea observa cel mai bine Perseidele în 2024, experții recomandă alegerea unui loc cu aer curat, cât mai departe de lumina artificială din orașe. În plus, trebuie ca ochii să se adapteze la întuneric.