News

Perseidele sunt vizibile din România în luna august. Când și unde poate fi urmărită „ploaia de stele”

11.08.2020 | 21:57
Perseidele sunt vizibile din Romania in luna august Cand si unde poate fi urmarita ploaia de stele
ADVERTISEMENT

Perseidele, cel mai cunoscut curent de meteori, un fenomen astronomic întâlnit în fiecare an în luna august, poate fi observat în acest an din România.

Mai exact, în nopțile din 12/13 august și 13/14 august, cerul va fi brăzdat de cel puțin 100 de stele căzătoare.

ADVERTISEMENT

Curentul de meteori Perseide a început în 17 iulie și se va termina în 24 august, conform Pro TV.

Perseidele sunt vizibile din România în luna august în 13 și 14 august

Potrviti astro-urseanu.ro, cea mai bună perioadă de observare e după miezul nopții până dimineața devreme.

ADVERTISEMENT

Acolo unde există cer senin se vor putea urmări până la 150 de meteori pe oră, iar din orașe vor putea fi urmăriți aproximativ 20 de meteori pe oră.

Pentru pasionații de astronomie, conform scientia.ro, există trei tipuri de corpuri cerești care pot crea confuzie:

ADVERTISEMENT

Meteoroidul este un corp de mici dimensiuni (poate fie de dimensiunea unui grăunte de nisip) din spațiu. Poate fi o mică bucată dintr-o cometă sau dintr-un asteroid.

Meteorul este un meteoroid sau un asteroid de mici dimensiuni, ce intră în atmosfera Pământului și arde complet în urma frecării cu atmosfera terestră. Meteorul lasă o dâră luminoasă pe cerul nopții. Acesta se consumă complet în urma frecării că aerul din atmosferă și nu ajunge la sol.

ADVERTISEMENT

Meteoritul este un asteroid îndeajuns de mare, încât să ajungă la sol înainte de a arde în întregime pe timpul frecării cu aerul atmosferei terestre. Urme ale impactului cu meteoriți pot fi găsite pe suprafața terestră.

Pământul întâlnește meteorii în mișcarea sa anuală pe orbită. Perseidele sunt observate de cel puțin 2.000 de ani, fiind cel mai dinamic curent de meteori, datorită trecerii în 1992 a cometei Swift Tuttle la punctul cel mai apropiat de Soare, moment în care s-a produs o intensificare a activității.

În 1991, frecvența meteorilor era de 400 pe oră, dar a scăzut la 100 pe oră în prezent. „Ploaia de stele” e radiantul în constelația Perseu, de unde i se trage numele.

ADVERTISEMENT