News

Perseverance a trimis primele imagini panoramice HD de pe planeta Marte. Video

25.02.2021 | 21:37
Perseverance a trimis primele imagini panoramice HD de pe planeta Marte. Video
Perseverance a trimis primele imagini panoramice HD de pe planeta Marte. Video. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce la începutul acestei săptămâni a dat publicității primele sunete de pe Marte, NASA a prezentat primele imagini panoramice HD de pe planeta roșie, surprinse de roverul Perseverance.

Miercuri, Administrația Națională Aeronautică și Spațială Americană a publicat o imagine panoramică spectaculoasă a zonei de pe planeta Marte unde a aterizat roverul Perseverance săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Roverul a făcut 142 de fotografii la 360 de grade, cu camere foto HD. Acestea au fost surprinde pe 21 februarie de camerele Navcam şi Mastcam montate pe Perseverance.

Primele imagini panoramice HD de pe planeta Marte surprinde de Perseverance

Rover-ul Perseverance al NASA a oferit lumii, la mijlocul acestei săptămâni, cea mai bună imagine de până acum asupra locului său de aterizare pe ținutul marțian.

ADVERTISEMENT

Într-o imagine reconstituită din mai multe imagini realizate de vehicul se observă creasta craterului Jezero, despre care oamenii de ştiinţă spun că a conţinut un lac adânc în care curgea un râu în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani.

În acest loc, camerele instalate pe rover au făcut 142 de fotografii la 360 de grade cu aparate foto de înaltă definiție.

”Ne-am instalat într-un loc foarte bun, de unde se pot vedea caracteristici foarte asemănătoare cu cele identificate de Spirit, Opportunity şi Curiosity (trei rovere care au precedat Perseverance pe Marte) în zona lor de asolizare”, a declarat Jim Bell de la Universitatea din Arizona, potrivit Space.com.

ADVERTISEMENT

Ce vor să afle oamenii de știință cu ajutorul imaginilor Perseverance

Oamenii de știință vor să afle, cu ajutorul camerelor foto ale rover-ului Perseverance, istoria geologică şi condiţiile atmosferice ale craterului şi să identifice rocile şi sedimentele care vor fi colectate şi care vor fi transportate pe Pământ într-o viitoare misiune, programată pentru anii 2030.

Obiectivul principal al celor de la NASA este să identifice urme străvechi de viaţă pe planeta roşie, urmând să colecteze timp de cel puţin doi ani până la treizeci de probe de rocă.

În ultimele zile, agenția americană astronomică mai difuzat și alte materiale surprinse de rover – primul video de pe Marte şi sunetul unei rafale de vânt, primul înregistrat de un microfon pe Planeta Roșie.

ADVERTISEMENT

Perseverance este al cincilea rover trimis de NASA pentru a explora suprafaţa lui Marte, după Sojourner, Spirit, Opportunity şi Curiosity. Acesta este însă primul care va culege mostre de sol şi le va depozita la suprafaţa planetei, potrivit sursei citate.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri