News

Tragedie în zona Capra din Munții Făgăraș. O persoană a murit după ce a alunecat 200 de metri și s-a izbit de stânci

Un accident mortal a avut loc în Munții Făgăraș la început de an. O persoană în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viața după ce a alunecat 200 de metri și s-a lovit puternic de stânci.
02.01.2022 | 19:51
Tragedie in zona Capra din Muntii Fagaras O persoana a murit dupa ce a alunecat 200 de metri si sa izbit de stanci
ADVERTISEMENT

Misiune de amploare pentru salvamontiști la început de an. Duminică, 2 ianuarie 2022, au intervenit în Munții Făgăraș, unde o persoană în vârstă de 60 de ani a murit după ce a alunecat 200 de metri și s-a lovit, totodată, de mai multe stânci.

Victima urcase împreună cu alți turiști în Şaua Capra. Din nefericire, la coborâre și-a pierdut echilibrul și s-a produs tragedia, informează presa locală sibiu100.

ADVERTISEMENT

Victima era echipată adecvat de munte

Au fost alertate de îndată autoritățile, iar reprezentanți ai Serviciului Salvamont Sibiu s-au deplasat în zonă. Însă, nu au mai reușit să-l readucă la viață pe decedat.

Salvamontișii au transmis că victima era din judeţul Cluj şi că a pierit în condițiile în care avea echipamentul necesar unei aventurări pe munte într-o astfel de perioadă.

ADVERTISEMENT

Accident grav și în Munții Bucegi. O persoană a căzut în gol într-o râpă, de la 200 de metri

Tot duminică, o întâmplare nefericită a avut loc și în Munții Bucegi. O persoană s-a accidentat grav după ce a căzut în gol, de la 200 de metri, de pe un versant, într-o râpă.

Un echipaj de salvare s-a deplasat și către aceasta, iar misiunea a fost una destul de dificilă, având în vedere că salvamontiștii au trebuit să coboare până la victimă, care s-a ales cu multiple fracturi și contuzii.

ADVERTISEMENT

”Echipajul de prim răspuns a ajuns în zona în care se afla persoana accidentată, urmând ca printr-o serie de rapeluri succesive să coboare la aceasta, sa facă primele evaluări medicale și, în funcție de acestea, să stabilească cea mai sigură și rapidă cale de retragere din munte.

Persoana, de sex feminin, a căzut cca 200 de metri  din traversarea dintre vârful Costila și Valea Galbinelelor, oprindu-se undeva înainte de Săritoarea Mare.

ADVERTISEMENT

Intervin ca echipa de prim raspuns salvamontiștii din cadrul echipelor SPL Salvamont Busteni și SPJ Salvamont Prahova și se pregătește ca echipa suport, formația Salvamont Azuga”, au comunicat salvamontiștii.

Norocul rănitei a fost că mai era însoțită de alte persoane, care au alertat autoritățile și au izolat-o termic. Misiunea de salvare a fost îngreunată și de lăsarea nopții.

”Alături de persoana accidentată se afla doi coechipieri, cei care au initiat si apelul de urgenta, si care au izolat-o termic și încearcă sa ii mențină o stare buna psihica pana la sosirea salvamontiștilor.

Ținând cont de locația accidentului, de faptul ca este deja întuneric, în funcție de afecțiunile medicale pe care salvamontiștii le vor constata și de traseul cel care o sa fie stabili pentru coborare, cel care prezintă cele mai puține riscuri pentru salvatori,  accidentat și însoțitorii acestuia acțiunea va dura câteva ore bune, poate mult și dupa miezul nopții”, au mai comunicat salvamontiștii.

Autoritățile avertizează turiștii să evite să urce pe munți în această perioadă, în care vremea este instabilă și oricând se poate produce o avalanșă sau accidentări și decese, ca în situațiile menționate.

ADVERTISEMENT
Tags: