News

A fost găsită persoana rătăcită pe Platoul Bucegi, în plin viscol. 10 salvamontiști au căutat-o ore întregi. Update

A fost găsită persoana care s-a rătăcit marți seară pe Platoul Bucegi, unde vântul suflă cu peste 130km/h. Salvamontiștii din Sinaia au pornit în căutarea ei, misiunea fiind una dificilă, din cauza vremii.
18.01.2022 | 19:37
A fost gasita persoana ratacita pe Platoul Bucegi in plin viscol 10 salvamontisti au cautato ore intregi Update
ADVERTISEMENT
18-01-2022
17:37

A fost găsită persoana dispărută în munți

Potrivit Antena 3, a fost găsită persoana dispărută în munți, în plin cod galben de vânt puternic. După mai bine de două ore de căutări, salvamontiștii au dat peste un om care locuiește în munți și se îndrepta către casă.

Misiunea celor 10 salvamontiști din Sinaia este cu atât mai dificilă cu cât vizibilitatea este de zero. Cu ajutorul lanternelor ei încearcă să dea de urmele celui rătăcit în munți, marți seară.

Serviciului Naţional Salvamont transmite că acțiunea este una ”extrem de grea şi periculoasă”, amplificată și de frigul foarte mare.

ADVERTISEMENT

Persoana rătăcită este căutată în condiții de vizibilitate 0

”Acțiune în derulare a salvamontistilor din cadrul serviciului Salvamont al Primăriei Sinaia pentru căutarea și salvarea unei persoane rătăcită pe Platoul Bucegilor.

Se intervine cu 10 salvamontiști, iar acțiunea se anunta extrem de grea și periculoasa , e deja intuneric si in zona este viscol puternic cu transport de zăpadă, vântul sufla cu peste 130 km/, vizibilitate zero si temperatura negativa amplificata de vânt”, a informat Salvamont România.

ADVERTISEMENT

Pentru a demonstra cât de puternic suflă vântul la munte, reprezentanții Salvamont România au publicat și un video făcut în această după-amiază.

Cod galben de vânt puternic la munte și în alte părți ale țării

Toată situația are loc în contextul în care la munte, dar și în alte zone din țară a fost emis un cod galben de vânt, valabil până miercuri dimineață.

ADVERTISEMENT

”Într-adevăr, iarna autentică este în zona montană, dar nu numai, și în partea de vest, centru, nord a țării, acolo unde a nins în ultimele 24 de ore, dar mai ales intensificările de vânt asociate cu zăpada viscolită și spulberată. Vorbim de viscol deja și deci aspecte specifice perioadei din calendar. Ne aflăm până în această seară la ora 20, în continuare sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben, pentru că vântul va continua să prezinte intensificări în estul, centrul, local în sudul și sud-estul țării, precum și în zona de munte.

Vorbim pentru zona înaltă, în Carpații Meridionali, la rafală de 90-110 km/h viscolind în continuare ninsoarea și vizibilitatea spre 0, iar în Moldova, viteze de 60-85 de km/h, respectiv Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55-60.

ADVERTISEMENT

Din această seară de la ora 20 până la mâine dimineață la ora 8, vorbim de zona Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care vitezele la rafale vor înregistra valori de 90-110 km/h. Din punct de vedere termic, o să observăm o vreme apropiată de normalul termic al perioadei din calendar, cu minime mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei, între -15 până spre -3, în zona litoralului, maxime -4 până la cel mult 5-6 grade Celsius, miercuri”, a anunțat Elena Mateescu, la Antena 3.

Pagube materiale din cauza viscolului

Din cauza vremii, s-au produs pagube materiale. În Transilvania au avut loc întreruperi de curent, iar în zona Moldovei mai multe mașini au fost avariate.

În Hunedoara, acoperișul unui bloc a fost smult de vântul puternic. Bucăți din el au ajuns pe autovehicule și pe o cale de linie ferată, necirculată.

ADVERTISEMENT