News

Cinci persoane arestate în dosarul minorilor germani folosiți ca sclavi în Maramureș

29.08.2019 | 12:38
Cinci persoane arestate in dosarul minorilor germani folositi ca sclavi in Maramures

Primele măsuri luate de autorități în dosarul minorilor germani ținuți ca sclavi în localitatea maramureșană Vișeu de Sus. Cinci persoane au fost arestate prezentiv și sunt acuzate că au ținut în sclavie și obligat tineri germani la munci epuizante în gospodăriile unor localnici. Gruparea condusă de o familie de germani folosea ca paravan un „program de reeducare”.

Au început arestările în dosarul minorilor folosiți ca sclavi

Potrivit surselor judiciare, printre arestați se numără și liderul grupării, germanul Schumann Bert Sieghard, și soția sa Schumann Babett, cercetată în libertate sub control judiciar. DIICOT susține că în perioada 2014 – august 2019, cei opt suspecți printre care și cei doi soți au pus pe picioare un grup infracțional organizat care avea ca scop traficarea pe raza județului Maramureș a mai multor tineri de naționalitate germană, cu vârste între 12 și 18 ani. Aceștia s-au folosit de pretextul unor activități autorizate de servicii educative ce vizau reintegrarea socială a tinerilor.

„În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis ‘program de reeducare’ conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări. În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis ‘arest’, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de ‘pedeapsă’ menită să ‘educe’ comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, arată procurorii DIICOT.

Cinci persoane arestate de procurorii DIICOT în dosarul minorilor germani folosiți ca sclavi în Maramureș
Cinci persoane arestate de procurorii DIICOT în dosarul minorilor germani folosiți ca sclavi în Maramureș *foto: diicot

Programul de educare era finanțat de statul german

Procurorii arată că aşa-zisul program social (finanţat de către statul german), fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană, este reprezentat de serviciul social intitulat “Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare. Din datele deţinute până la acest moment se arată că acest program are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, valabilă pentru o perioadă de 5 ani, în intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

În programele oficiale ale acestui proiect erau prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă reeducare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie”, mai arată comunicatul DIICOT.

Tags: