News

Persoanele care au avut deja Covid-19 ar trebui să se vaccineze? Ce recomandă Ministerul Sănătății

17.02.2021 | 22:55
Persoanele care au avut deja Covid19 ar trebui sa se vaccineze Ce recomanda Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat că și persoanele care au trecut deja prin boală ar trebui să se vaccineze. Reprezentanții instituției au menționat că virusul prezintă riscuri crescute pentru toți oamenii, inclusiv cei care au fost deja infectați.

Într-o postare pe Facebook, în cadrul campaniei „Pastila de informare”, Ministerul Sănătății precizează că persoanele care au fost infectate cu SARS – CoV – 2 se pot vaccina după trecerea unei perioade de 90 de zile de la vindecare. Acest lucru se datorează șanselor foarte scăzute de a contacta virusul respectivul interval de timp.

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii au explicat că și în cazul pacienților tratați cu plasmă sau anticorpi monoclonali este recomandată vaccinarea după o perioadă de 90 de zile de la sfârșitul tratamentului. În caz contrar, eficacitatea vaccinului ar putea fi redusă.

Persoanele care au avut deja Covid-19 ar trebui să se vaccineze? Ce recomandă Ministerul Sănătății

„Mă pot vaccina dacă am făcut deja COVID-19? Da, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au avut COVID-19”, se arată în postarea distribuită de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă. Din cauza riscurilor crescute pe care le prezintă COVID-19, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au trecut deja prin boală”, au adăugat specialiștii.

„Imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta. Este foarte rar ca o persoană care s-a infectat cu SARS-CoV-2 să se reinfecteze în primele 90 de zile. Așadar, persoanele care au avut COVID-19 pot opta să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade de timp”.

ADVERTISEMENT

„Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului”, a mai adăugat Ministerul.

Ultimele informații transmise de specialiști arătau că s-a dovedit o imunitate de opt luni după efectuarea vaccinului. Potrivit acestora, organismul poate oferi un răspuns imun puternic până la doi ani, dacă oamenii au un stil de viață sănătos.

ADVERTISEMENT

Până la data de 17 februarie, 1.197.089 de oameni s-au vaccinat în România. În ultimele 24 de ore s-au supus procedurii 45.977 de persoane. Numărul oamenilor infectați la ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică este de 2.815.

ADVERTISEMENT