ADVERTISEMENT
News

Persoanele care au comis infracțiuni sexuale, incluse într-un registru național. Anunțul Poliției Române

Persoanele care au comis infracțiuni sexuale sau de exploatare vor fi incluse într-un Registru național. Anunțul Poliției Române
Autor: Cerasela Stafie | 01.07.2021 | 18:51
Persoanele care au comis infracțiuni sexuale, incluse într-un registru național. Anunțul Poliției Române
Persoanele care au comis infracțiuni sexuale, incluse într-un registru național. Anunțul Poliției Române Sursa foto: observatordetimis.ro

Poliția Româna a anunțat că Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor este operațional. Acesta va cuprinde date cu privire la toate persoanele care au comis astfel de fapte.

ADVERTISEMENT

Structurile specializate din cadrul instituției vor organiza și ține respectivul Registru. Inspectoratului General al Poliţiei Române subliniază că acesta se constituie ca o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar.

Persoanele care au comis infracțiuni sexuale sau de exploatare vor fi incluse într-un Registru național. Anunțul Poliției Române

„Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale,” anunță Poliția Română. În cadrul acestuia, se va ține evidența mai multor tipuri de persoane.

ADVERTISEMENT

Primii sunt oamenii condamnați sau împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, dar și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale cu privire la infracțiunile menționate mai sus, de către organele competente din România.

În respectivul Registru vor fi cuprinși și oamenii care au săvârșit astfel de infracțiuni pe teritoriul altor state, iar autoritățile din respectivele zone i-au luat în evidență sau au trimis comunicări în acest sens.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oamenii legii anunță că vor fi luați în evidență și cetățenii născuți în alte state despre care s-au primit comunicări cu privire la săvârșirea unor astfel de fapte, de la autoritățile competente, și despre care se știe că se deplasează sau că se pot deplasa pe suprafața României.

„Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal”, au mai anunțat oamenii legii.

ADVERTISEMENT

Ce este certificatul integritate comportamentală

Poliția anunță că persoanele interesate pot depune o cerere pentru eliberarea unui certificat de integritate comportamentală, asemenea aceleia pentru cazierul judiciar. Acesta va conține datele înscrise în Registru sau lipsa înscrierilor.

„Certificatul de integritate comportamentală nu substituie certificatul de cazier judiciar, cele două documente având conținut diferit. În certificatul de cazier judiciar se înscriu hotărârile judecătorești rămase definitive care produc efecte juridice, în timp ce în certificatul de integritate comportamentală se înscriu datele disponibile cu privire la săvârșirea infracțiunilor indicate de lege”, a transmis IGPR.

ADVERTISEMENT

Acesta ar putea să fie solicitat de către anumite instituții, în funcție de legislația proprie și de nevoia de a cunoaște. Autoritățile române competente pot solicita o copie de pe Registru. Acest document va conține aceleași date ca și certificatul.

Ce se întâmplă cu oamenii luați în evidență în acest Registru

Oamenii înscriși în Registru sunt supuși fotografierii, înregistrării dactiloscopice, precum și prelevării probelor biologice. Datele și informațiile genetice  vor fi introduse în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, fără consimțământul acestora. Ei sunt obligați să se prezinte la sediul organului de poliție competent, pe raza căruia își au domiciliul sau reședința, în termen de cinci zile lucrătoare de la înștiințare. În cazul cetățenilor străini, aceștia pot merge la cel mai apropiat organ de poliție competent.

ADVERTISEMENT

„Fotografierea, prelevarea datelor dactiloscopice, precum și prelevarea probelor biologice se realizează de către personalul Poliției Române instruit în acest sens, utilizând procedeele specifice de lucru și infrastructura existente la nivelul acestei instituții,” au anunțat oamenii legii. Aceștia au adăugat și că cei ce refuză să se supună acestor obligații vor fi constrânși să o facă.

„Persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic la organele de poliție, pe raza cărora domiciliază sau își au reședința, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă,  adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție,” a transmis Poliția Română.

„Persoanele înscrise în Registru au obligația de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit și de a se prezenta la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a comunica acest lucru și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile. Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă,” au adăugat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!