Persoanele care nu au efecte secundare după vaccinarea contra Covid-19 dezvoltă mai puţini anticorpi? Explicaţiile specialiştilor

Robert Cristea   
în HotNews
03/05/2021, 11:24
Persoanele care nu au efecte secundare după vaccinarea contra Covid-19 dezvoltă mai puţini anticorpi? Explicaţiile specialiştilor
Motivele pentru care unele persoane nu dezvoltă efecte secundare după vaccinarea contra Covid-19. Sursa foto: hepta.ro

Dezvoltă mai puţini anticorpi persoanele care nu au efecte secundare după vaccinarea contra Covid-19? Aceasta este o întrebare aflată pe buzele tuturor. Specialiștii susțin că o durere la locul înțepăturii, oboseala, sau durerile de cap sunt semne că sistemul imunitar funcționează adecvat.

90% dintre participanții la testele clinice făcute de Pfizer au dezvoltat imunitate împotriva coronavirusului, dar 50% dintre participanți nu au simțit niciun efect secundar semnificativ.

În cazul vaccinului Moderna, situația stă și mai diferit. Efectele secundare au apărut la un om din zece, dar vaccinul îi protejează pe 95% dintre cei care îl fac, conform Digi24.

Unele persoane nu dezvoltă efecte secundare după vaccinarea contra Covid-19

Partea răspunsului imunitar cunoscută ca imunitate înnăscută reacționează aproape imediat la proteina S folosită de vaccin și lansează un atac împotriva ei. Apoi, se declanșează o inflamație, ale cărei principale semne sunt febra și durerea.

Așadar, imunitatea înnăscută este cea care cauzează efectele secundare cele mai întâlnite, pe care oamenii le au o zi sau două după vaccin.

Totuși, imunitatea pe termen lung se obține doar activând și a doua parte a răspunsului imunitar: imunitatea adaptivă.

Aceasta este declanșată cu ajutorul imunității înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi, care protejează împotriva infecției în cazul expunerii ultrerioare la virus.

De ce unele persoane nu au efecte secundare

Experții au observat că oamenii de peste 65 de ani prezintă mai puține efecte secundare la vaccin. Acest lucru poate fi atribuit declinului gradual sistemului imunitar, odată cu vârsta. Acest lucru poate însemna un nivel mai scăzut de anticorpi.

Un alt studiu făcut în SUA indică faptul că 79% dintre efectele secundare au fost raportate la femei. Acest lucru ar putea avea legătură cu testosteronul. Testosteronul are tendința de a calma inflamațiile, iar bărbații au mai mult testosteron decât femeile.

Persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice – artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale și scleroză multiplă – și care sunt pe medicamente imunosupresive, pentru a controla simptomele, pot dezvolta mai puține efecte secundare, datorită unei reacții inflamatorii mai scăzute, conform Digi24.

Persoanele care iau medicamente imunosupresive produc un nivel mai scăzut de anticorpi. Specialiștii dau asigurări că și persoanele care nu au efecte secundare dezvoltă un număr suficient de anticorpi.

Închide ×