News

Persoanele care suferă de sindrom post-COVID-19 ar putea fi vaccinate lunar. Ce țară demarează un studiu clinic

Prima etapă a studiului a primit undă verde vineri. În cursul acestui an, 40 de persoane vor primi cel puțin două doze suplimentare de ser.
12.07.2021 | 16:01
Persoanele care sufera de sindrom postCOVID19 ar putea fi vaccinate lunar Ce tara demareaza un studiu clinic
Persoanele care suferă de sindrom post-COVID-19 ar putea fi vaccinate lunar. Ce țară demarează un studiu clinic Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit experților, peste un milion de britanici trăiesc cu probleme persistente, de la dificultăți de respirație până la stare de confuzie, iar această cifră s-ar putea dubla până la sfârșitul verii.

Fără descoperirea unor tratamente medicamentoase eficiente, există puține speranțe pentru cei care trăiesc dificultăți grave, cel puțin până acum.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie demarează un studiu clinic pentru persoanele cu sindrom post-COVID-19

Într-o premieră mondială, oamenii de știință britanici sunt pregătiți să exploreze administrarea de doze lunare de vaccin împotriva infecției cu SARS-CoV-2 pacienților cu sindrom post-COVID-19, într-un efort de combatere a afecțiunii cronice.

Prima etapă a studiului a primit undă verde vineri. În cursul acestui an, 40 de persoane care suferă de sindrom post-COVID-19 vor primi cel puțin două doze suplimentare de ser.

ADVERTISEMENT

Finanțarea a fost oferită de câțiva dintre principalii dezvoltatori de vaccinuri și, dacă pilotul are succes, oamenilor de știință implicați li s-a spus că mai pot recruta mii de pacienți.

Doctorul David Strain, lector senior clinic la Universitatea din Exeter Medical School, care va conduce studiul, a declarat pentru Daily Mail că producătorii sunt interesați să finanțeze studiul după ce cercetările timpurii au arătat că simptomele sindromului post-COVID-19 au fost semnificativ reduse după pacienții au primit o doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

„Mulți au văzut o îmbunătățire dramatică în câteva zile de la administrarea dozei. Oboseala lor a dispărut, au putut să meargă pe distanțe mai lungi fără să se simtă fără suflare. Unii au spus că au fost cel mai aproape de normal pe care l-au simțit de când au contractat COVID.

Într-un studiu anterior am văzut că această ameliorare a durat aproximativ o lună după prima doză, dar apoi simptomele revin. Același tipar a fost văzut atunci când oamenii au primit a doua doză. Vrem să aflăm dacă, în timp, oferirea de doze regulate poate face această schimbare permanentă”, a declarat dr. Strain.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință cred că aproximativ una din zece persoane care contractează COVID va suferi de simptome prelungite. Acestea variază, dar cele mai frecvente includ dificultăți de respirație, dureri musculare și probleme cu gândirea și concentrarea – așa-numita ceață cerebrală.

Cauzele și procesele exacte care au ca rezultat recuperarea majorității bolnavilor după infecția cu COVID, în timp ce alte persoane nu se recuperează, sunt încă necunoscute. Mulți susțin chiar că este mai degrabă o „colecție de sindroame” decât o singură boală.

Dar cercetările recente au sugerat că vaccinurile contra COVID-19 pot fi un tratament extrem de eficient.

O lucrare publicată în revista medicală Lancet în mai, scrisă de Dr. Strain, care a studiat peste 900 de pacienți cu COVID, a raportat că mai mult de jumătate au observat simptomele lor îmbunătățindu-se după ce au primit prima doză de vaccin și a existat un răspuns deosebit de puternic în pacienții cărora li s-au administrat serurile Pfizer sau Moderna.

Cu toate acestea, pacienții au observat că schimbarea pozitivă a fost temporară, durând doar câteva săptămâni.

Odată cu acest studiu va fi pentru prima dată în lume când un vaccin împotriva COVID-19 va fi utilizat în orice alt scop decât protejarea oamenilor împotriva virusului în sine.

Pacienții cu sindrom post-COVID-19 pot fi împărțiți aproximativ în două grupuri

Primul îi cuprinde pe cei care au fost spitalizați cu simptome grave de COVID. Este posibil ca acești pacienți să fi suferit leziuni grave ale organelor vitale, cum ar fi plămânii sau inima. Drept urmare, poate dura luni de zile până când se vor recupera.

Acest lucru este, în mare măsură, așteptat după o boală severă.

Cu toate acestea, medicii sunt mai încurcați de celălalt grup de suferinzi – cei a căror boală a fost inițial ușoară, dar apoi a persistat sau chiar s-a agravat.

„Nu există încă un consens real cu privire la ceea ce se află în spatele sindromului post-COVID-19, deși există mai multe teorii”, a spus profesorul Danny Altmann, imunolog la Imperial College London.

Una este că simptomele sunt provocate de rezervoarele de virus care rămân în anumite zone ale corpului după infecție.

O afecțiune similară a fost observată în timpul focarului de Ebola din 2014 în Africa de Vest, unde mulți dintre cei care au supraviețuit bolii mortale au continuat să se confrunte cu simptome timp de luni de zile. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează infecțiilor persistente la nivel scăzut.

Studii recente efectuate în SUA au descoperit celule COVID în intestin la câteva luni după infecție.

O altă teorie populară este că virusul destabilizează sistemul imunitar – unele studii sugerează că COVID poate afecta mitocondriile, fabrica de energie din interiorul celulelor. Experții spun că acest lucru poate provoca disfuncționalitatea sistemului imunitar și poate ataca celulele sănătoase.

O disfuncție mitocondrială similară a fost observată la pacienții cu sindrom de oboseală cronică, care împărtășește multe simptome cu sindrom post-COVID-19.

Oricare ar fi cauza, mulți suferinzi de sindrom post-COVID-19 din Marea Britanie care de luni de zile au fost grav debilitate de această afecțiune spun că simptomele lor au fost îmbunătățite semnificativ după vaccinare.

Sindromul tahicardiei ortostatice posturale afectează bolnavii după COVID

Un procent semnificativ dintre pacienții cu COVID care rămân bolnavi mult timp după ce au avut rezultat negativ la testul pentru virus suferă de sindroame pe care puțini medici le înțeleg sau le tratează, în principal sindromul tahicardiei ortostatice posturale (POTS) și sindromul oboselii cronice (CFS). Pentru unii, consecințele modifică viața.

POTS este o tulburare a sistemului nervos autonom, care controlează funcțiile involuntare, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și contracțiile venelor care ajută fluxul sanguin. Este o afecțiune gravă care se suprapune uneori cu problemele autoimune, care implică atacarea sistemului imunitar de celulele sănătoase.

Simptomele pe termen lung sunt frecvente în rândul celor care au fost infectați cu SARS-CoV-2. Un studiu al Universității din Washington publicat în februarie în Journal of the American Medical Association’s Network Open a constatat că 27% dintre supraviețuitorii COVID-19 cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani aveau simptome persistente la trei până la nouă luni după ce au avut test negativ pentru boala virală.

Procentul a fost ușor mai mare pentru pacienții de vârstă mijlocie și 43% pentru pacienții de 65 de ani și peste. Cea mai frecventă plângere: oboseală persistentă.

Un studiu al Mayo Clinic publicat în luna mai a constatat că 80% dintre suferinzii de sindrom post-COVID-19 s-au plâns de oboseală și aproape jumătate de „ceață cerebrală”. Simptomele mai puțin frecvente sunt mușchii inimii inflamați, anomaliile funcției pulmonare și problemele renale acute. Simptomele disfuncției autonome apar la pacienții cu simptome ușoare, moderate sau severe ale COVID-19.

ADVERTISEMENT