News

Persoanele fizice cu bani au intrat în vizorul ANAF. Mii de oameni riscă amenzi usturătoare

Persoanele fizice cu bani au intrat în vizorul ANAF. Mii de oameni riscă amenzi usturătoare dacă nu vor respecta legea, iar cei mai ”vulnerabili” sunt oamenii cu bani mulți.
16.05.2023 | 19:38
Persoanele fizice cu bani au intrat in vizorul ANAF Mii de oameni risca amenzi usturatoare
Persoanele fizice cu bani au intrat în vizorul ANAF. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Persoanele fizice cu bani au intrat în vizorul ANAF. Mii de oameni riscă amenzi usturătoare dacă nu vor respecta legea, iar cei mai ”vulnerabili” sunt oamenii cu bani mulți. Asta, pentru că ANAF pare decisă să pună ”tunurile” pe bogați, la câteva zile după ce s-a stabilit că marile companii vor plăti o așa numită taxă de solidaritate.

Persoanele fizice cu bani au intrat în vizorul ANAF

Conform RTV, ANAF a decis să controleze la sânge marile averi ale românilor, aici fiind vorba de persoanele fizice. De fapt, nu doar românii sunt luați în vizor, ci orice persoană fizică. De fapt, conform definiției din lege, ”persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei”. Așadar, cei cu averi peste 25 de milioane de euro trebuie să fie îngrijorați.

ADVERTISEMENT

De menționat că estimarea averii se va face în baza datelor și informațiilor obținute de ANAF, în conformitate cu Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Toate persoanele care au o astfel de avere vor fi notificate din timp, pentru a se pregăti de control. Conform datelor oficiale, în România există 91.500 de milionari, însă doar 2% dintre aceștia, mai exact 1828, sunt considerați ”foarte bogați”, cu averi de peste 30 de milioane de dolari.

”Demersul definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii”, se arată expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Între timp, șeful ANAF Lucian Heiuș se plânge că există în continuare corupție în rândul instituției pe care o conduce, însă are toleranță zero față de astfel de fapte și crede că în viitor va reuși să rezolve problema cu 2-3 arestări pe lună. ”Sunt aproximativ 20.000 de angajaţi. Poate că sunt şi mai mulţi. Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni.

Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin oneşti. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin implicaţi şi cu care din păcate se loveşte un contribuabil în cazul meu sau cineva şi care prin atitudinea unei singure persoane poate să arunce o anatemă asupra unei întregi instituţii. Cum la fel, şi eu recunosc, tot la două luni arestez doi – trei, pentru că iau şpagă în continuare. Nu înţeleg că trebuie să se oprească.

ADVERTISEMENT

Colaborăm cu toate instituţiile abilitate, trebuie să îi eliminăm pe rând. Cum îi prindem cum îi executăm. Este ruşinos. Şi eu văd că peste două zile, iar vor fi doi săltaţi, dar nu am ce face”, a declarat Lucian Heiuş în cadrul unei conferințe de presă. Lucian Heiuș a subliniat, de asemenea, că există în continuare o reticență a românului atunci când vine vorba să facă plățile spre ANAF, probabil pentru că tehnologia îi depășește momentan pe mulți.

”Încă merge agentul economic sau persoana fizică autorizată cu banii într-o plăsuţă şi îi depune la Trezorerie. 20% în condiţiile în care discutăm să zicem de o medie lunară de încasări de 32 de miliarde de lei. 20% la 32 de miliarde de lei înseamnă aproape un miliard şi jumătate de euro, rotund, dacă nu mai mult, care se plăteşte încă de agenţii economici cash în condiţiile în care de cel puţin 7 – 8 ani poţi să plăteşti prin cont bancar. Am introdus, eram eu director la Timişoara, eram prima trezorerie care a pus POS la fiecare ghişeu”, a mai transmis Heiuș.

ADVERTISEMENT

Principala problemă a ANAF rămâne deficitul bugetar creat. De exemplu, în 2022 țara noastră a încheiat situația cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei, mai exact 5,68% din Produsul Intern Brut (PIB), sub ţinta de 5,74% din PIB stabilită la rectificarea din noiembrie 2022. De altfel, ”gaura din buget” de 20 de miliarde de lei, amplu discutată în ultima vreme, e creată tocmai pentru că firmele sau persoanele fizice nu s-au prea înghesuit să își plătească taxele, iar ANAF nu a găsit metode să-i convingă să o facă.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Sortiment de chipsuri scos de la vânzare. Risc mare de alergii pentru consumatorii...
Sortiment de chipsuri scos de la vânzare. Risc mare de alergii pentru consumatorii sensibili
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”