News

Persoanele în carantină sau izolare vor fi verificate de poliție. Precizările premierului Ludovic Orban

16.07.2020 | 20:05
Persoanele in carantina sau izolare vor fi verificate de politie Precizarile premierului Ludovic Orban
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a afirmat că proiectul de lege privind carantinarea și izolarea persoanelor bolnave sau suspecte de COVID-19 prevede verificarea acestora de către poliție pentru ca autoritățile să fie sigure că măsurile dispuse sunt respectate.

Întrebat dacă direcțiile de sănătate publică și poliția  vor verifica în continuare dacă persoanele plasate în carantină sau în izolare respectă aceste măsuri, Ludovic Orban a răspuns afirmativ.

ADVERTISEMENT

Sigur că da. Această verificare, de altfel eu am solicitat domnului ministru de Interne, chiar în condiţiile în care erau persoane care erau izolate, să se deplaseze şi să încerce să convingă oamenii că este important să rămână în izolare ca să nu pună în pericol pe alţii”, a spus primul-ministru.

Izolarea sau carantinarea vor putea fi atacate în instanță

După participarea sa la ședința Comisiei juridice a Senatului în care s-a discutat proiectul de lege privind carantinarea, Orban a spus că proiectul este necesar întrucât în unele țări s-a dispus tratarea la domiciliu a persoanelor infectate, fără o decizie a unui medic, iar acest lucru a dus la creșterea numărului de infectări.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului  aflat în discuție, toate persoanele diagnosticate vor trebui să stea cel puțin 48 de ore internate pentru o evaluare a stării lor de sănătate.

Noi am avut şi în cadrul procedurii prezente la momentul deciziei Curţii Constituţionale posibilitatea ca după o perioadă de cinci zile, în urma evaluării medicale, pacienţii, cu acceptul medicului, să poată să se trateze fie un alt spaţiu, în izolare, evident, cum sunt spaţiile externe ale spitalelor, care au fost realizate în perioada stării de urgenţă şi stării de alertă, fie la domiciliu, dacă există posibilitatea unei izolări reale de membrii familiei. Până la urmă, important este şi dacă se ajunge la formula asta ca în 48 de ore să existe o evaluare, să se poată contesta această măsură. Este şi asta important, important este ca atunci când pacientul ia o decizie să o ia după o evaluare din partea medicului specialist, cunoscând toate riscurile privitoare la decizia pe care o ia”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă proiectul prevede posibilitatea contestării în instanță a deciziei de izolare, primul-ministru a estimat că nu  vor fi multe acțiuni în  justiție.

Eu cred că marea majoritate a cetăţenilor nu vor apela la instanţe pentru decizii normale şi fireşti (…) În condiţiile în care nu s-ar adopta legea, este clar că riscul de creştere a numărului de infectări există, dar dacă legea se adoptă, cu siguranţă vom avea capacitatea de a reduce numărul de îmbolnăviri”, a spus primul-ministru.

ADVERTISEMENT

Premierul Orban a obținut detașarea medicilor

O altă prevedere menționată de către premier este posibilitatea detașării obligatorii a medicilor către zonele cu multe cazuri de COVID-19.

Numărul de cazuri nu este constant distribuit pe judeţe sau pe localităţi. Dacă ai un număr mai mare de cazuri şi nu mai ai medici, efectiv care să trateze, ai nevoie de completarea personalului medical. Nu poţi face completarea personalul medical pe prevederea Legii 55, care, pentru detaşare, a inclus acordul persoanei detaşate şi acordul şefului persoanei detaşate. În practică, chiar şi atunci când am găsit cadre medicale care doreau să accepte detaşarea, a existat o respingere sau un refuz de acord din partea şefilor cadrelor medicale respective, nu întotdeauna fundamentat”, a argumentat Ludovic Orban.

 

ADVERTISEMENT