News

Persoanele nevaccinate de peste 60 de ani au 4 luni interzis la a mai ieși din locuințe. Măsura, luată la Moscova

Persoanele de peste 60 de ani din Moscova, nevaccinate, sunt obligate de autorități să stea acasă timp de 4 luni din cauza exploziei cazurilor Covid-19.
19.10.2021 | 20:40
Persoanele nevaccinate de peste 60 de ani au 4 luni interzis la a mai iesi din locuinte Masura luata la Moscova
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 face ravagii în Rusia. Zilnic, peste 30.000 – 35.000 de cetățeni se infectează, iar peste 1.000 sunt răpuși de virus.

În aceste condiții, autoritățile de la Moscova pregătesc măsuri deosebit de severe pentru a stopa valul de îmbolnăviri și, deopotrivă, pentru a stimula campania de vaccinare anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Marți, autoritățile Capitalei Moscova au anunțat că vârstnicilor de peste 60 de ani li se va impune să rămână în locuințe timp de patru luni, până în februarie.

Persoanele în vârstă, nevaccinate, obligate să stea acasă timp de 4 luni din cauza exploziei cazurilor Covid-19, la Moscova

Autoritățile din Moscova, prin vocea primarului Serghei Sobyanin, au anunțat marți introducerea unor restricții dure împotriva Covid-19. Măsurile vor intra în vigoare începând cu 25 octombrie, și vin după ce numărul de infectări și decese a explodat în toată Rusia, ducând la noi recorduri negative.

ADVERTISEMENT

Cele mai severe decizii vizează populația vârstnică. Astfel, cetățenii din Capitală care au împlinit vârsta de 60 de ani precum și rezidenții ce suferă de boli cronice vor fi vizați de un ordin strict de a rămâne în locuințe pentru următoarele 120 de zile.

Exceptați de la măsură sunt persoanele care s-au vaccinat anti-Covid sau care au trecut prin boală în ultimele 6 luni.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, doar o treime din persoanele din grupa de vârstă de peste 60 de ani au fost vaccinate în Moscova, în ciuda faptului că acest grup de risc reprezintă 86% din decesele Covid-19, a spus edilul Sobyanin, conform Bloomberg.

De asemenea, autorităţile din Rusia au cerut vaccinarea obligatorie a 80% dintre angajaţii serviciilor publice, faţă de 60% în prezent, până la 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT
  • 34,2% este rata de vaccinare anti-Covid-19 din Rusia, conform datelor Reuters

O treime din angajați, obligați să lucreze de acasă

Primarul a mai anunțat de asemenea că firmele vor fi obligate să își lase cel puțin 30% din angajați să lucreze de acasă, tot pentru o perioadă de 4 luni. Și în acest caz, excepție vor face angajații vaccinați, cei care s-au vindecat de Covid-19 și lucrătorii esențiali.

”Sunt conștient de cât de dure și de inconfortabile sunt restricțiile actuale, dar pur și simplu nu există altă modalitate de a vă proteja de forme grave ale bolii”, a spus Sobyanin.

”Vă rog să vă vaccinați. Așa vă veți proteja sănătatea și veți putea să vă mențineți stilul de viață obișnuit”, a mai spus edilul.

Potrivit bilanţului oficial de marți, 33.740 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, un nou record de la începutul pandemiei. Tot azi au fost raportate şi 1.015 decese asociate Covid-19.

Moscova este epicentrul pandemiei Covid-19 din Rusia, reprezentând peste 20% din totalul de 8 milioane de cazuri ale țării.

ADVERTISEMENT