News

Studiu. De ce persoanele obeze au un risc mai mare să moară de Covid-19. “Acesta este călcâiul lui Ahile folosit de virus”

Oamenii de știință americani au descoperit de ce persoanele obeze au un risc mai mare să moară de Covid-19. Virusul se adăpostește în grăsimea corporală, producând o inflamație
10.12.2021 | 12:13
Studiu De ce persoanele obeze au un risc mai mare sa moara de Covid19 Acesta este calcaiul lui Ahile folosit de virus
ADVERTISEMENT

Cercetătorii americani au descoperit de ce persoanele obeze au un risc mai mare să moară de Covid-19. Studiul arată că virusul se adăpostește în grăsimea corporală, producând o inflamație. Rezultatele oamenilor de știință sunt îmbucurătoare cu atât mai mult cu cât mor mulți tineri infectați de Covid-19, fără să aibă și alte boli asociate.

De ce persoanele obeze au un risc mai mare să moară de Covid

Cercetătorii au observat încă de la începutul pandemiei de coronavirus că oamenii supraponderali care se infectează cu acest virus sunt mai predispuși să facă forme grave sau să ajungă chiar la deces.

ADVERTISEMENT

Cu toate că acești pacienți au adesea și alte afecțiuni de sănătate, precum diabetul, care cresc riscul de deces, oamenii de știință au devenit din ce în ce mai convinși că vulnerabilitatea lor are legătură, în cea mai mare măsură, cu obezitatea.

Cercetătorii au descoperit recent că virusul SARS-CoV-2 infectează atât celulele adipoase, cât și anumite celule imunitare din grăsimea corporală, determinând un răspuns defensiv dăunător în organism.

ADVERTISEMENT

“Nu îmi vine să cred că, într-adevăr, virusul poate infecta celulele adipoase în mod direct”, a spus medicul Philipp Scherer, un om de știință care studiază celulele adipoase la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas, dar care nu a fost implicat în cercetare.

Problema este, conform acestuia, că nu doar țesutul adipos este afectat de virus.

“Orice se întâmplă în grăsime, nu rămâne în grăsime. Afectează și țesuturile învecinate”, a mai precizat Philipp Scherer, citat de New York Times.

ADVERTISEMENT

De ce au murit mulți americani infectați cu Covid

Deși cercetarea nu a fost încă revizuită sau publicată într-un jurnal științific, rezultatele sunt îmbucurătoare deoarece oferă explicații credibile atât despre motivul pentru care pacienții cu kilograme în plus sunt vulnerabili la virus, cât și despre motivul pentru care și persoanele tinere, care nu au alte boli, fac forme grave de Covid.

“Poate că acesta este călcâiul lui Ahile pe care virusul îl folosește pentru a sustrage răspunsurile noastre imunitare de protecție – ascunzându-se în acest loc”, a spus dr. Vishwa Deep Dixit, profesor de medicină comparată și imunologie la Yale School of Medicine.

ADVERTISEMENT

Descoperirea este deosebit de relevantă în special pentru Statele Unite, care au una dintre cele mai mari rate de obezitate din lume. Majoritatea adulților americani sunt supraponderali. Persoanele de culoare, hispanicii, nativii americani și nativii din Alaska au rate de obezitate mai mari decât adulții albi și asiaticii americani. Aceștia au fost, de asemenea, afectați în mod disproporționat de pandemie, cu rate de deces aproximativ duble comparativ cu cele ale americanilor albi.

Grăsimea corporală era considerată inertă, o formă de stocare, dar oamenii de știință au descoperit că țesutul este activ din punct de vedere biologic, producând hormoni și proteine ale sistemului imunitar care acționează asupra altor celule, promovând o stare de inflamație chiar și atunci când nu există nicio infecție.

Inflamația este răspunsul organismului la un factor invadator și, uneori, poate fi chiar mai dăunătoare decât infecția care a declanșat-o.

“Cu cât este mai mare masa de grăsime, și în special masa de grăsime viscerală, cu atât răspunsul inflamator este mai rău”, a spus dr. McLaughlin, unul dintre autorii principali ai studiului, referindu-se la grăsimea abdominală care înconjoară organele interne.

Coronavirusul, găsit în grasimea din corp

Ideea că țesutul adipos ar putea servi drept rezervor pentru agenți patogeni nu este nouă, a precizat dr. Dixit. Faptul că țesutul de grăsime adăpostește agenți patogeni precum H.I.V. și virusul gripal este deja cunoscut.

Dr. McLaughlin, Dr. Blish și colegii lor au efectuat experimente pentru a vedea dacă țesutul adipos obținut de la pacienții care au suferit o operație de mișcorare a stomacului ar putea fi infectat cu coronavirus și au urmărit modul în care au răspuns diferite tipuri de celule.

Celulele adipoase în sine s-ar putea infecta, au descoperit oamenii de știință, dar nu au devenit foarte inflamate. În schimb, anumite celule imunitare numite macrofage ar putea fi, de asemenea, infectate și au dezvoltat un răspuns inflamator robust.

Și mai ciudat, pre-adipocitele nu au fost infectate, dar au contribuit la răspunsul inflamator.

Echipa de cercetare a obținut, de asemenea, țesut adipos din corpurile pacienților europeni care au murit de Covid și a descoperit coronavirusul în țesutul adipos din apropierea organelor.

ADVERTISEMENT
Tags: