News

Persoanele vaccinate cu ambele doze nu mai transmit virusul, susţine Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA

31.03.2021 | 14:06
Persoanele vaccinate cu ambele doze nu mai transmit virusul sustine Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA
ADVERTISEMENT

Persoanele cărora le-au fost administrate ambele doze ale vaccinurilor anti-Covid-19 nu mai transmit virusul. La această concluzie au ajuns specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, în urma unui studiu la care au participat aproape 4.000 de angajați din linia întâi.

Datele noastre sugerează în prezent că persoanele vaccinate nu poartă virusul, nu se îmbolnăvesc, iar asta nu doar în testele clinice, ci și în datele din lumea reală”, a explicat directorul CDC, Rochelle Walensky.

ADVERTISEMENT

Practic, inocularea cu ambele doze ale serurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna (n.r. AstraZeneca nu a fost autorizat încă în SUA) a dus la eliminarea completă a infecțiilor detectabile, inclusiv în cazul persoanelor asimptomatice.

CDC: Persoanele vaccinate cu ambele doze nu transmit virusul

Studiul a fost realizat în intervalul decembrie 2020-martie 2021, cu ajutorul celor aproximativ 4.000 de angajați sanitari din linia întâi, vaccinați și nevaccinați, testați săptămânal pentru a afla dacă sunt infectați.

ADVERTISEMENT

Astfel, au fost depistate doar trei cazuri de îmbolnăvire în rândul persoanelor cărora li s-au administrat ambele doze și 161 în rândul celor neimunizați. Rezultatele i-au condus pe specialiștii americani la concluzia că vaccinurile Pfizer și Moderna reduc cu până la 90% riscul de transmitere a virusului, inclusiv în cazul asimptomaticilor.

Pentru că aceste date nu sunt suficiente, cercetătorii americani recrutează în prezent mii de studenți cu ajutorul cărora să afle mai multe despre șansele răspândirii SARS-CoV-2 în rândul persoanelor vaccinate.

ADVERTISEMENT

Sperăm ca în aproximativ următoarele cinci luni să știm cu siguranță dacă persoanele vaccinate se infectează asimptomatic și dacă transmit infecția altora”, a declarat Anthony Fauci, specialist în imunologie și consilier al președintelui Joe Biden pentru maladia Covid-19.

„Am făcut atât de bine că am vaccinat persoanele în vârstă”

În altă de idei, Rochelle Walensky a avertizat că noile variante de coronavirus se răspândesc rapid, în vreme ce o bună parte a populației tinere este în continuare nevaccinată.

ADVERTISEMENT

Am făcut atât de bine că am vaccinat persoanele în vârstă și nu vom mai înregistra decese în rândul lor. Totuși, este posibil ca acum să vedem decese în rândul persoanelor mai tinere”, a declarat directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT