ADVERTISEMENT
News

Persoanele vaccinate cu AstraZeneca ar putea primi ser Pfizer sau Moderna la rapel. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță anunță că persoanele vaccinate cu AstraZeneca ar putea primi ser Pfizer sau Moderna la rapel.
Autor: Adrian Baciu | 01.07.2021 | 11:33
Persoanele vaccinate cu AstraZeneca ar putea primi ser Pfizer sau Moderna la rapel. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță
Persoanele vaccinate cu AstraZeneca ar putea primi ser Pfizer sau Moderna la rapel. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță. Sursa foto: Colaj Fanatik

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) pregătește schimbări importante în campania de imunizare din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Persoanele imunizate la doza I cu AstraZeneca ar putea primi ser Pfizer sau Moderna la rapel

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, joi, că este analizată posibilitatea ca persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să facă rapelul cu un vaccin ARN mesager.

O decizie finală și oficială în acest sens va fi luată săptămâna viitoare. La rapel, cetățenii aflați în această situație ar putea primi Pfizer sau Moderna.

ADVERTISEMENT

”Există posibilitatea unei scheme de vaccinare heterologe, care să combine vaccinul efectuat cu prima doză de la compania AstraZeneca și a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

Este o discuție avansată pe care o avem în momentul de față, și este posibil ca săptămâna viitoare să luăm o decizie finală în baza datelor științifice noi, care au fost publicate, și de asemenea în baza recomandărilor comisiilor de specialitate, de epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice pe baza cărora să luăm această decizie.

Nu contravine Agenției Medicamentului, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică de vaccinare în baza datelor care certifică siguranța și eficacitatea schemelor de vaccinare”, a declarat dr. Gheorghiță într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: ”Tulpina indiană, principala îngrijorare”

În ieșirea publică de joi, medicul Gheorghiță a mai subliniat pericolul care stă în spatele tulpinii Delta, cea care afectează tot mai multe state din lume. În acest context, medicul a reiterat importanța vaccinării.

”Principala îngrijorare la nivel global, în momentul de față, este legată de posibilitatea și probabilitatea foarte mare de propagare a infecției cu varianta virală Delta (tulpina indiană de Covid-19).

ADVERTISEMENT

Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? În primul rând sunt lucruri care țin de contagiozitate și de infecțiozitate. Sunt cât se poate de clare datele care arată o capacitate crescută de transmitere a variantei Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută.

Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor față de variantele precedente este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 noi cazuri de boală.

ADVERTISEMENT

Un caz pozitiv cu tulpina britanică, dominantă în acest moment, poate să genereze alte 3-4 cazuri, în timp ce infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera două noi cazuri”, afirmă Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Hotnews.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!