News

Perspective sumbre pentru moțiunea de cenzură. PSD refuză să se implice în dispută: „Să clarifice dacă au semnăturile sau nu”

Șansele ca moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR să fie pusă marți pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului sunt foarte reduse.
06.09.2021 | 18:26
Perspective sumbre pentru motiunea de cenzura PSD refuza sa se implice in disputa Sa clarifice daca au semnaturile sau nu
PSD nu pare dispus să sprijine necondiționat moțiunea depusă de AUR și USR-PLUS
ADVERTISEMENT

Posibilitatea ca ședința anunțată pentru marți a Birourilor Permanente reunite să se desfășoare la fel ca cea de astăzi este foarte mare întrucât social-democrații nu par dispuși să încline balanța în favoarea vreuneia dintre taberele aflate în conflict – PNL și UDMR de o parte și USR-PLUS, AUR și Ludovic Orban, de cealaltă parte.

Niciuna dintre tabere nu are suficiente voturi încât să determine fie amânarea punerii moțiunii în discuția plenului Parlamentului, fie stabilirea calendarului moțiunii.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru FANATIK, fostul ministru Marius Budăi, chestor al Camerei Deputaților, a spus că nici mâine reprezentanții PSD nu vor lua partea unei tabere sau alteia. Asta în timp ce Alina Gorghiu a anunțat că PNL va mai cere încă un vot privind amânarea cu două săptămâni a stabilii calendarului moțiunii.

„Așteptăm ca moțiunea să fie pe ordinea de zi”

Întrebat dacă PSD va vota în favoarea stabilirii unui calendar conform prevederilor constituționale, Marius Budăi a răspuns: „Să vedem dacă avem ce vota pentru că deocamdată se amenință între ei cu plângeri penale. Am văzut că Alina Gorghiu ia în calcul o plângere penală. Ei trebuie să clarifice chestiunea dacă au sau nu semnăturile, dacă sunt depuse corect… Au recunoscut și de la USR și de la AUR că au semnături scanate, au venit cu alte liste de semnături în Birourile Permanente, se acuzau între ei…

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Muncii a respins acuzațiile venite din partea AUR și USR-PLUS, potrivit cărora PSD ar face jocul liberalilor în încercarea acestora de a amâna cât mai mult supunerea moțiunii unui vot în plen. „Ei sunt în chestiunea asta, nu PSD. Pentru a-și ascunde eșecul lor spun că PSD nu știu ce face. Nu, noi nu vrem să fim parte a circului lor”, a spus Budăi.

Acesta a precizat că reprezentanții PSD din Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului vor participa la ședința de marți, anunțată de către Ludovic Orban. „Sperăm să nu avem parte de același circ cu jigniri de la unii la alții”, a spus Budăi. Acesta a precizat că PSD nu-și dorește să blocheze moțiunea AUR și USR-PLUS doar pentru ca PSD să aibă o moțiune pe ordinea de zi înaintea celor două formațiuni. „Nu există o întrecere care să depună moțiunea primul. Noi așteptăm ca moțiunea asta să fie pusă pe ordinea de zi”, a conchis Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

PNL speră încă să blocheze moțiunea

Un alt pesedist, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, le-a transmis celor de la USR-PLUS că atitudinea PSD s-ar putea schimba dacă miniștrii partidului lui Barna și Cioloș vor demisiona din Guvern. „Să-și dea demisia domnii de la USR din Guvern, să intre în opoziție și astfel să intrăm în alt scenariu”, a spus Grindeanu după o ședință a grupurilor parlamentare social-democrate.

De asemenea, nici liberalii nu sunt dispuși să cedeze în ce privește trimiterea la Comisia de statut pentru două săptămâni a moțiunii și semnăturilor care o însoțesc, astfel că ieșirea din blocaj pare improbabilă. „Noi considerăm că votul de 9-7 înseamnă că solicitarea trebuie analizată de Comisia de statut. Regret că domnul Orban ţine trena USR-AUR, prin abţinerea de la vot. Girează semnături false sau scanate, lucru care arată un demers politic neserios. Dacă nu se va trimite la Comisia de regulament solicitarea, PNL, în primul BPR, va repune în discuţie cererea”, a declarat Alina Gorghiu (PNL), vicepreședinte al Senatului.

ADVERTISEMENT

Ședință cu scandal la Parlament

Moțiunea de cenzură inițiată de către USR și AUR-PLUS nu a fost pusă pe ordinea de zi a plenului reunit. Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a solicitat la începutul ședinței trimiterea textului moțiunii și a listei semnatarilor la Comisia de statut a Parlamentului pentru verificarea corectitudinii semnăturilor, cu un termen de două săptămâni.

Ulterior, senatorul Lucian Romașcanu a afirmat că PSD nu dorește să arbitreze între cele două tabere și a anunțat că social-democrații din Biroul Permanent reunit se retrag de la ședință.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a suspus la vot cererea lui Fenechiu care a întrunit 9 voturi pentru, 7 împotrivă și 2 abțineri. Deși a avut mai multe voturi favorabile, cererea nu a trecut pentru că, în lipsa reprezentanților PSD, nu a întrunit majoritatea din Birourile Permanente. Au fost 18 membri ai Birourilor Permanente în sală și numai 9 au votat pentru, fiind nevoie de încă un vot. Votul care a lipsit a fost chiar cel al lui Orban, care s-a abținut de la vot.

ADVERTISEMENT