News

Peru are un nou președinte. Fostul șef de stat, arestat după o tentativă de puci

Noul președinte din Peru a depus jurământul după ce predecesorul său a fost arestat în urma unei tentative de lovitură de stat.
08.12.2022 | 07:56
Peru are un nou presedinte Fostul sef de stat arestat dupa o tentativa de puci
Fostul președinte Pedro Castillo a fost arestat Foto: REUTERS/Gerardo Marin
ADVERTISEMENT

Peru are nou șef de stat, după o zi de dramatism politic în care liderul de stânga Pedro Castillo a fost arestat după ce a fost înlăturat din funcție în urma unui proces de punere sub acuzare, în urma ultimei sale încercări de a se agăța de putere prin dizolvarea Congresului.

Peru are prima femeie șef de stat

Ignorând încercarea lui Castillo de a dizolva legislativul prin decret, legislatorii au mers mai departe cu procesul de destituire planificat anterior, cu 101 voturi în favoarea demiterii acestuia, 6 împotrivă și 10 abțineri.

ADVERTISEMENT

Rezultatul a fost anunțat în aplauze puternice, iar legislativul a chemat-o pe vicepreședinta Dina Boluarte să preia funcția.

Boluarte, în vârstă de 60 de ani, a depus jurământul în calitate de președinte până în 2026, devenind astfel prima femeie care conduce Peru. Ea a făcut apel la un armistițiu politic după luni de instabilitate, inclusiv două încercări anterioare de punere sub acuzare, și a declarat că va fi format un nou cabinet care să includă toate orientările politice.

ADVERTISEMENT

Ea a criticat mișcarea lui Castillo de a dizolva Congresul ca fiind o “tentativă de lovitură de stat”.

Ministerul public a declarat miercuri seara că Castillo a fost reținut și acuzat de infracțiunile de “rebeliune” și “conspirație” pentru încălcarea ordinii constituționale.

ADVERTISEMENT

Televiziunile l-au arătat pe Castillo părăsind o secție de poliție și au raportat că acesta va fi mutat într-o închisoare administrată de poliție.

Castillo ar fi vrut să convoace alegeri anticipate

Anterior, Castillo declarase că va dizolva temporar Congresul, va lansa un “guvern de criză” și va convoca noi alegeri legislative.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a provocat demisii ale miniștrilor săi, pe fondul acuzațiilor furioase atât din partea politicienilor din opoziție, cât și a aliaților săi, potrivit cărora ar fi încercat să dea o lovitură de stat.

Poliția și forțele armate l-au avertizat că traseul pe care l-a urmat pentru a încerca să dizolve Congresul este neconstituțional, iar poliția a declarat că a “intervenit” pentru a-și îndeplini atribuțiile.

Au avut loc câteva mici proteste de stradă. În Lima, zeci de persoane care fluturau steaguri peruane au aclamat căderea lui Castillo, în timp ce în alte părți ale capitalei și în orașul Arequipa susținătorii acestuia au mărșăluit și s-au ciocnit cu poliția. Unul dintre ei ținea o pancartă pe care scria: “Pedro, poporul este cu tine.”

Zeci de ofițeri de poliție cu scuturi și căști au fost desfășurați în jurul Palatului Guvernului și al Congresului din Lima, care au fost înconjurate de baricade metalice.

ADVERTISEMENT