News

Pescuitul cu șocuri electrice, interzis în UE. Contestația Olandei a fost respinsă

15.04.2021 | 16:47
Pescuitul cu socuri electrice interzis in UE Contestatia Olandei a fost respinsa
ADVERTISEMENT

Cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a susținut joi decizia blocului de a interzice începând din iulie practica pescuitului cu șocuri electrice. Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a respins contestația Olandei care susținea că UE nu a luat în considerare cele mai recente dovezi științifice atunci când a luat decizia în urmă cu doi ani.

Pescuitul cu șocuri electrice, interzis în UE

Decizia va afecta în mod specific flota de pescuit olandeză, care a investit puternic în pescuitul cu șocuri electrice. Olanda susține că tehnica este ecologică, deoarece permite navelor de pescuit să folosească mult mai puțină motorină și nu deteriorează fundul mării.

ADVERTISEMENT

Peste 80 din cele 137 de traule ale flotei olandeze sunt echipate pentru pescuitul cu șocuri electrice.

Oponenții acestei metode o caracterizează ca pe un pescuit industrial care elimină populațiile de pește.

ADVERTISEMENT

“Instanța respinge în totalitate acțiunea introdusă de Olanda“, a anunțat CEJ într-un comunicat de presă citat de Associated Press.

În 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat noi norme privind conservarea resurselor piscicole și protecția ecosistemelor marine. În consecință, sunt interzise anumite unelte sau metode de pescuit distructive care utilizează explozivi, otravă, substanțe stupefiante, curent electric, ciocane pneumatice sau alte instrumente percutante, dispozitive remorcate și instrumente pentru recoltarea coralului roșu sau a altor tipuri de corali și a anumite harpoane.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, utilizarea traulului cu impuls electric a rămas posibilă pentru o perioadă de tranziție (până la 30 iunie 2021) și în anumite condiții stricte.

La 4 octombrie 2019, Olanda a introdus o acțiune în fața Curții de Justiție pentru anularea dispozițiilor acestui regulament privind navele de pescuit cu impulsuri electrice.

ADVERTISEMENT

Olanda a susținut, printre altele, că legiuitorul UE nu s-a bazat pe cele mai bune avize științifice disponibile referitoare la compararea impactului asupra mediului al năvodului cu impulsuri electrice și al năvodului tradițional cu fascicul în Marea Nordului, se mai precizează în comunicatul CEJ.

Federația olandeză de pescuit a declarat că decizia va duce la falimente într-un sector deja afectat puternic de Brexit și de pandemia COVID-19.

„Din cauza interzicerii pescuitului cu șocuri electrice, costurile vor crește substanțial. Vedem deja firme de familie renunțând la pescuit după mai multe generații. Vor veni mai multe falimente ”, a declarat federația.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate...
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate a rupt tăcerea: „Fiicei mele i s-a spus din start că trebuie să..”