News

Pescuitul în Delta Dunării este interzis. Cât timp durează măsură prohibiției

Pescuitul în Rezervația Biosferei Delta Dunării este interzis începând de sâmbătă, 9 aprilie 2022. Măsura se referă la toate speciile de pești, moluște, crustacee și alte viețuitoare acvatice.
09.04.2022 | 15:56
Pescuitul in Delta Dunarii este interzis Cat timp dureaza masura prohibitiei
Pescarii din Delta Dunării intră în vacanță de astăzi / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de viețuitoare acvatice vii este interzis de sâmbătă, conform unui ordin comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Anunțul a fost făcut astăzi de Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Prohibiția în Delta Dunării durează între 45 și 60 de zile

Noul ordin stabilește perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului precum și zonele de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2022.

ADVERTISEMENT

Astfel, prohibiția va fi în vigoare 60 de zile în habitacle piscicole naturale, adică în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2022, iar în apele care reprezintă frontieră de stat, măsura va fi valabilă 45 de zile, începând din 24 aprilie până pe 7 iunie.

”În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor de știucă, șalău, somn și crap, este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch&release)”, se arată în ordinul de prohibiție pentru anul 2022, citat de realitatea.net.

ADVERTISEMENT

În zonele de refacere biologică, pescuitul este interzis tot anul

Conform documentului, în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe, până la Ciotic, în Complexul Razim-Soare și pe lacurile litorale durata de prohibiție va fi de 60 de zile, se arată în document.

În schimb, pe Golful Musura, perioada de interzicere a pescuitului se poate prelungi, la propunerea guvernatorului biosferei sau prin ordin comun al miniștrilor agriculturii și mediului.

ADVERTISEMENT

Sunt considerate zone de refacere biologică și cuprinse în ordinul de prohibiție: Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina până la confluența canalului Răducu (pescuit interzis tot timpul anului), lacul Gâsca din Complexul Somova-Parcheș (tot timpul anului) și lacurile Ereniuc și Zmeica (tot timpul anului).

Perioada de prohibiție la raci, în Delta Dunării

Și pe cursul vechi al brațului Sfântu Gheorghe este interzis pescuitul comercial, cu excepția perioadei 1 decembrie – 31 martie, iar în perioada 31 martie – 15 iunie se admite pescuitul scrumbiei între km 57-58.

ADVERTISEMENT

În zonele cu regim de protecție integrală, inclusiv în zona de renaturare Zagan, pescuitul este interzis tot timpul anului.

În perioada 7 aprilie – 15 iunie, precum și între 1 septembrie și 30 octombrie, este interzis pescuitul de raci.

Pescuitul cu cârlige cu nadă tip paragate și pripoane este permis pe teritoriul biosferei Delta Dunării, mai puțin în zona marină, cu respectarea prevederilor legale.

ADVERTISEMENT