ADVERTISEMENT
News

Pesta porcină a pus stăpânire pe România: peste 500 de focare. Care sunt cele mai afectate județe

Autor: Adrian Baciu | 03.10.2020 | 13:57
Pesta porcină a pus stăpânire pe România: peste 500 de focare. Care sunt cele mai afectate județe
Focar de pestă porcină africană lângă Wuhan. China este cel mai mare producător de carne de porc din lume. Sursa foto: hepta.ro

România nu are de-a face în aceste zile doar cu focarele de Covid-19, ci și cu cele de pesta porcină care pun în pericol mulți comercianți din țară.

ADVERTISEMENT

Din datele oficiale prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) reiese că pesta porcină evoluează în 40 de judeţe din România, iar în prezent sunt 525 de focare.

Din păcate, similar bolii SARS-CoV-2, nici pentru această boală depistată la porcine nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor fiind respectarea condițiilor de biosecuritate.

ADVERTISEMENT

România, tot mai afectată de pesta porcină: peste 500 de focare. Care sunt cele mai afectate județe

Conform autorităților, până vineri, 2 octombrie, în România pesta porcină africană era confirmată în 40 de judeţe, cele mai afectate fiind Teleorman, Iași și Satu Mare.

În 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în două judeţe sunt infectaţi numai mistreţii, iar în alte două judeţe au apărut cazuri doar la porcii domestici, informează ANSVSA.

ADVERTISEMENT

”În Romania, la data de 02.10.2020, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de judeţe din care în 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în 2 judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în 2 judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici.

În prezent sunt active un număr de 525 de focare PPA, din care 14 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A”, a transmis, vineri, ANSVSA, printr-un comunicat de presă

ADVERTISEMENT

În intervalul 24.09. – 30.09.2020 au fost înregistrate 27 focare noi de PPA şi au fost stinse 19 focare.

”De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.918 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor”, a mai transmis ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Mai multe state europene afectate de pesta porcină

De la începutul lui 2020, în Europa, pe lângă România au fost sesizate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!