News

Pesta porcină face din nou ravagii în România. Sute de animale vor fi ucise. Unde se manifestă focarul

10.08.2019 | 12:09
Pesta porcina face din nou ravagii in Romania Sute de animale vor fi ucise Unde se manifesta focarul

Un nou focar de pestă porcină africană a fost semnalizat într-o gospodărie din Galați. Autoritățile au anunțat că sute de animale din gospodăriile din satul Tălpigi vor fi eutanasiate.

Focar de pestă porcină într-un sat din județul Galați

Pesta porcină face din nou ravagii. Un focar de pestă porcină africană a fost semnalat în satul Pălpigi, comuna Ghidigeni, județul Galați. Potrivit Prefecturii Galaţi în satul Tălpigi sunt înregistrate 102 gospodării în care se află peste 300 de porci care urmează să fie eutanasiați începând de sâmbătă, 10 august.

„S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA, instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc.”, arată Prefectura Galaţi, potrivit Mediafax.

Peste 300 de porci vor fi eutanasiați în Galați
Stare de alertă în județul Galați. A fost semnalat un focar de pestă porcină. Sursa foto: mediafax.ro

Un alt caz de pestă porcină în comuna Munteni, județul Galați

În urmă cu două zile un alt focar de pestă porcină a fost semnalat într-o gospodărie de la margine comuna Munteni, județul Galați. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis eutanasierea preventivă a 38 de animale din gospodăria respectivă,  precum și interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala, conform monitoruldegalati.ro.

Peste 500 de porci au fost eutanasiați vara aceasta ca o măsură preventivă a răspândirii pestei porcine africane. Numărul focarelor de pestă porcină s-a ridicat la nivel național la 746, pesta fiind prezentă în 23 de județe. Cele mai multe focare active au fost semnalate în Teleorman (247), Dolj (113) şi Giurgiu (108).

Pesta porcină africană nu se transmite la om, în schimb poate avea un impact social și economic major. Nu există tratament sau vaccin pentru această boală de care suferă animalele.