News

Pesta porcină face ravagii la o fermă din Timiș. Aproape 40.000 de porci vor fi sacrificați

Un uriaș focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă din județul Timiș. Aproape 40.000 de porci urmează a fi sacrificați în următoarele zile.
12.10.2022 | 08:38
Pesta porcina face ravagii la o ferma din Timis Aproape 40000 de porci vor fi sacrificati
Aproape 40.000 de porci vor fi uciși în Timiș. Pestă porcină depistată la o fermă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, spunea că există suspiciune de pestă porcină la o fermă de lângă Timişoara, în localitatea Parţa.

Aproape 40.000 de porci vor fi uciși în Timiș. Pestă porcină depistată la o fermă

Miercuri dimineață, oficialul din vestul țării a venit cu noi precizări. Acesta a spus că, din păcate, suspiciunile s-au adeverit.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, conform DSVSA, nu mai puțin de 39.000 de porci vor fi ucişi. În orele următoare vor fi stabilite zone de protecţie, respectiv de supraveghere.

”Din păcate, diagnosticul a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parța.

ADVERTISEMENT

Ce urmează? Neutralizarea celor 39.000 de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor în condiții de siguranță”, a scris prefectul de Timiș pe Facebook.

Mihai Ritivoiu a mai anunțat că autorităţile au identificat încă de marţi zona unde se va realiza îngroparea animalelor şi s-a stabilit procedura de urmat.

ADVERTISEMENT

Oficialul a transmis un mesaj și pentru populație. El spune că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, ”însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare”.

Autoritățile iau măsuri pentru a proteja alte ferme din Timiș de pesta porcină

În continuare, autoritățile încearcă să ia măsuri pentru a proteja alte două ferme din zonă, fiecare cu zeci de mii de porci. Acestea sunt situate la doar câțiva kilometri distanță de Parța.

ADVERTISEMENT

”O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câțiva kilometri distanță.Vă vom ține la curent în cursul zilei”, mai scrie prefectul.

Conform regulilor sanitar-veterinare în vigoare, după ce focarul de pestă porcină s-a confirmat, urmează a se va stabili o zonă de protecţie de 3 km cu epicentrul la ferma de la Parţa şi 7 kilometri zona de supraveghere. În următoarea perioadă, din aceste zone nu va fi mişcat niciun porc.

ADVERTISEMENT