News

Peste 1.000 de decese Covid-19 „redescoperite” de autorități în două săptămâni. Cum s-a ajuns în această situație

Autoritățile au descoperit abia cum peste 1.000 de decese ale unor pacienți cu Covid-19 care au avut loc de la începutul epidemiei de coronavirus până în luna mai.
10.06.2021 | 18:12
Peste 1000 de decese Covid19 redescoperite de autoritati in doua saptamani Cum sa ajuns in aceasta situatie
Peste 1.000 de decese Covid-19 „redescoperite” de autoritati in doua saptamani. Sursa foto: wall-street.ro Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din 28 mai până acum, au fost identificate 1.057 de cazuri de decese ale unor pacienți infectați cu coronavirus care nu au fost înscrise în statisticile oficiale, decese care au avut loc în perioada iunie 2020 – mai 2021.

Deși epidemia este în evident regres în această perioadă, România este în situația stranie în care numărul infectărilor raportate zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică (GCS) nu este cu mult peste numărul deceselor.

ADVERTISEMENT

Astfel, în intervalul 28 mai – 10 iunie, numărul total al deceselor raportate de autorități a fost de 1.400, însă doar 343 au survenit în această perioadă. Restul, au fost „uitate” de anul trecut până acum, Ministerul Sănătății invocând două modalități distincte de raportare care conțin date diferite. Acum direcțiile de sănătate publică fac verificări suplimentare și, pe măsură ce sunt descoperite decesele neraportate, le înscriu în data de baze a Ministerului Sănătății.

Numărul deceselor neraportate nu este prezentat pentru fiecare județ

Decesele „redescoperite” sunt menționate în buletinele zilnice ale GCS, cu menționarea județelor în care au fost identificate și lunile în care au survenit. Lipsește însă numărul deceselor înregistrate din urmă defalcate pe fiecare județ, astfel că din datele oficiale nu se pot identifica județele în care erorile au fost cele mai mari. De exemplu, din ultimele 14 raportări ale GCS, în 7 apare județul Neamț, fără să fie menționat numărul de decese neînregistrate la timp în acest județ.

ADVERTISEMENT

Subraportarea deceselor Covid-19 a fost menționată prima dată de către fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, încă din data de 16 aprilie, însă numai după ce a fost demis de către premierul Florin Cîțu. Motivul este că statul român a operat cu două platforme online de înregistrare a deceselor, gestionate de două instituții diferite, una de către Ministerul de Interne, alta de către Ministerul Sănătății.

O problemă cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și Corona-Forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, spunea Vlad Voiculescu, într-o emisiune la Digi24. „Este cert că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, mai spunea Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Cele două platforme sunt în coordonarea Ministerului de Interne, respectiv a INSP și Ministerului Sănătății.

Cauzele subraportării deceselor

Diferențele de raportare au fost admise oficial de către Ministerul Sănătății abia după încă o lună, pe 13 mai, de către noul deținător al acestui portofoliu, Ioana Mihăilă. Aceasta a precizat că, pentru anul 2020, în platforma Corona Forms erau înregistrate 16.120 de decese, iar în alerte.ms.ro 18.948 de decese. Buletinele GCS conțineau datele din Corona Forms.

ADVERTISEMENT

Reevaluarea datelor începe să ajusteze cifrele, iar în 14 zile s-a descoperit că încă 1.000 de români au murit din cauza Covid-19, iar procesul de reevaluare nu este încă finalizat. Până acum, nici Voiculescu, nici Mihăilă nu au invocat posibilitatea „cosmetizări” deliberate a bilanțului epidemiei.

Cauze: raportarea variază de la spital la spital, există confuzii și întârzieri în raportarea deceselor”, a spus Mihăilă, pe baza raportului unei comisii ministeriale create în acest scop.

Cert este că reevaluarea se face într-o perioadă în care bilanțurile zilnice ale GCS nu mai sunt atât de îngrijorătoare pe cât au fost în timpul sezonului rece. Astfel, în raportarea din 8 iunie au fost anunțate 277 de decese, însă 256 dintre acestea erau mai vechi.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori