News

Peste 1.000 de persoane sunt ucise anual de polițiștii americani. Doar trei zile fără victime, de la începutul anului

Polițiștii americani ucid peste 1.000 de persoane anual. De la începutul anului au fost doar trei zile fără nici un deces.
19.05.2021 | 16:17
Peste 1000 de persoane sunt ucise anual de politistii americani Doar trei zile fara victime de la inceputul anului
Peste 1.000 de persoane sunt ucise anual de polițiștii americani. Doar trei zile fără victime, de la începutul anului Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Polițiștii din SUA ucid mai multe persoane decât forțele de poliție din ​​orice altă țară dezvoltată, iar vocile care cer schimbarea instruirii oamenilor legii pentru reducerea utilizării forței letale sunt din ce în ce mai multe.

Peste 1.000 de persoane sunt ucise anual de polițiștii americani. Doar trei zile fără victime, de la începutul anului

Potrivit proiectului independent Mapping Police Violence, cele mai multe persoane care își pierd viața în urma interacțiunii cu un polițist american sunt împușcate.

ADVERTISEMENT

Majoritatea forțelor de poliție ale lumii poartă arme de foc, dar nicio națiune dezvoltată nu le folosește împotriva cetățenilor lor la fel de des ca polițiștii din SUA – și disproporționat împotriva afro-americanilor, în comparație cu procentul din populație pe care o reprezintă.

O parte din această statistică este legată de cultura armelor, în SUA existând aproximativ jumătate din armele de foc din lume.

ADVERTISEMENT

În 2020, mai puțin de 10% dintre persoanele ucise de poliție au fost înregistrate ca neînarmate.

Tot în 2020, 49 de polițiști au fost împușcați în timp ce erau de serviciu, însă în același an, reprezentanții forțelor de ordine au ucis de peste 20 de ori mai mulți civili, iar unele voci susțin că utilizarea forței este disproporționată față de amenințare, fiind necesară o pregătire mai bună pentru a dezamorsarea situațiilor.

ADVERTISEMENT

Cât durează pregătirea polițiștilor?

Există aproximativ 18.000 de agenții de poliție în SUA, dar fără standarde naționale privind formarea, procedurile și durata variază în întreaga țară.

În medie, polițiștii americani se pregătesc aproximativ 21 de săptămâni înainte de a fi calificați să patruleze.

ADVERTISEMENT

Această perioadă este mult mai scurtă decât în ​​majoritatea celorlalte țări dezvoltate, potrivit unui raport al Institutului pentru Reformă în Instruirea Justiției Penale (ICJTR).

Raportul a analizat cerințele de instruire a poliției în peste 100 de țări și a constatat că SUA se numără printre statele cu cel mai scăzut număr mediu de ore necesare.

De asemenea, multe alte țări solicită ofițerilor să aibă o diplomă universitară – sau echivalent – înainte de a intra în poliție, dar în SUA majoritatea polițiștilor necesită doar echivalentul unei diplome de liceu.

În Anglia și Țara Galilor, a devenit recent obligatoriu ca ofițerii să aibă o diplomă academică.

Finlanda are una dintre cele mai mari rate de deținere a armelor din Europa, cu aproximativ 32 de arme de foc la 100 de civili, dar incidentele în cadrul cărora poliția împușcă civili sunt extrem de rare.

Ce tip de instruire primesc polițiștii?

Academiile de poliție din SUA petrec mult mai mult timp pentru pregătirea în utilizarea armelor de foc decât în dezamorsarea unei situații, în medie 71 de ore față de 21, arată un raport al Biroului de Statistică al Justiției al SUA din 2013.

În SUA, escaladarea forței este la discreția ofițerului, în timp ce în țări precum Norvegia și Finlanda, există reguli mai riguroase în ceea ce privește ceea ce se consideră utilizarea justificată a forței.

SUA cheltuie aproape 1% din PIB-ul său pentru poliție și unii activiști solicită ca acest lucru să fie redus și direcționat către alte servicii. Deseori însă, reducerile de fonduri afectează chiar diviziile de instruire ale polițiștilor.

Peste 100 de oameni uciși de polițiști în SUA în timpul procesului pentru uciderea lui George Floyd

Pe 29 martie debuta procesul fostului polițist Derek Chauvin, cel care a fost găsit vinovat de uciderea lui George Floyd după ce a îngenuncheat pe gâtul bărbatului de culoare mai mult de 9 minute.

Moartea lui George Floyd în 2020 a generat protestele Black Lives Matter în întreaga țară și în lume.

În cele 22 de zile dintre începutul procesului fostului ofițer de poliție din Minneapolis și condamnarea acestuia, 103 persoane au fost împușcate și ucise de forțele de ordine, scrie WRAL.com. Adică mai mult de patru persoane pe zi.

Chauvin este primul ofițer de poliție alb din Minnesota condamnat pentru uciderea unui cetățean negru. Ofițerii sunt deseori exonerați în astfel de situații, deoarece se constată că utilizarea forței este justificată.

Datele arată că doar 1,1% dintre polițiștii implicați în aceste crime vor fi acuzați vreodată de crimă sau omor.

Asigurarea unei condamnări este și mai puțin obișnuită.

Cercetările efectuate de Universitatea Bowling Green arată că doar 44 de ofițeri de poliție au fost condamnați pentru crimă sau omor prin imprudență în urma utilizării armamentului în timpul serviciului între 2005 și 2021, doar șapte dintre aceștia au fost condamnați pentru crimă, acuzația mai gravă.

În toată perioada respectivă, între 900 și 1.100 de persoane au fost ucise anual de oamenii legii, arată datele Universității și ale proiectului Mapping Police Violence.

Persoanele de culoare sau hispanice, majoritare între victimele poliției

Aproape toate victimele înregistrate începând din 29 martie au fost bărbați, persoanele de culoare sau hispanice fiind substanțial suprareprezentate. Majoritatea aveau sub 30 de ani, iar patru erau adolescenți.

În timp ce, cumulate, persoanele de culoare și cele hispanice reprezintă aproximativ 32% din populația țării, ei au reprezentat peste jumătate dintre cei care au fost uciși de poliție de când a început procesul lui Chauvin în martie.

Potrivit unei statistici realizate de The Washington Post, rata la care americanii de culoare sunt uciși de poliție este de peste două ori mai mare decât rata referitoare la americanii albi.

Baza de date Mapping Police Violence arată că au existat trei zile de la începutul acestui an în care poliția nu a ucis pe nimeni. Niciuna dintre acestea nu a avut loc de la începutul procesului lui Chauvin.

ADVERTISEMENT
Tags: