News

Peste 1.500 de pensionari vor avea pensiile recalculate. Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență

01.07.2020 | 16:08
Peste 1500 de pensionari vor avea pensiile recalculate Guvernul a adoptat o noua Ordonanta de Urgenta
ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat miercuri, 1 iulie, o Ordonanță de Urgență prin care a fost modificată legea pensiilor.

În urma acestei Ordonanțe, peste 1.500 de pesionari care au lucrat în industria de apărare vor beneficia de recalcularea pensiei dacă îndeplinesc condițiile pentru încadrarea în grupa I și II de muncă.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficial a fost făcut de Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban, la finalul Ședinței de Guvern.

Pensionarii din industria de apărare vor avea pensiile recalculate

Așadar, 1.500 de pensionari care au lucrat în industria de apărare vor avea șansa să le fie crescută pensia, după mai mulți ani în care au fost privați de acest drept.

ADVERTISEMENT

„În domeniul muncii a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii pensiilor pentru anumite categorii de angajaţi, care, deşi îndeplineau până în prezent toate condiţiile pentru a fi încadraţi în condiţii speciale de muncă, grupa I şi grupa II, nu beneficiau de acest regim, este vorba de angajaţii din industria de apărare, aproximativ 1.500 de pensionari pentru care urmează a fi recalculat dreptul la pensie, potrivit noilor condiţii de încadrare, respectiv grupa I şi II de muncă”, a declarat Dancă, potrivit Agerpres.

Între timp, Parlamentul așteaptă un răspuns de la CCR pentru a afla dacă impozitarea pensiilor speciale cu 85% este constituțională.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale sunt un subiect sensibil în societatea românească, în condițiile în care aproape 2 miliarde de euro sunt „investite” în fiecare an în susținerea acestor pensii.

În condițille în care există bătrâni în România cu pensia sub 1000 de lei, Parlamentarii încearcă să impoziteze cu 75% pensiile care depășesc 7000 de lei, însă mingea este în terenul Curții Constituționale, care ar putea declara neconstituțională această lege, în urma sesizării făcute de Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

În România există peste 9.300 de pensii speciale, magistrații fiind răsplătiți, în medie, cu o pensie de 18.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT