Advertorial

Peste 130.000 de vieți au fost salvate de către Salvamont și Vodafone în ultimii 20 de ani! Sabin Cornoiu: „Mă bucur că am putut da un exemplu”

În perioada 2-5 martie, Salvamont România a organizat o conferință de presă internațională în care și-a prezentat noua dronă destinată supravegherii pârtiilor.
07.03.2025 | 20:00
Peste 130.000 de vieți au fost salvate de către Salvamont și Vodafone în ultimii 20 de ani! Sabin Cornoiu: „Mă bucur că am putut da un exemplu”. Sursă foto: Salvamont România
ADVERTISEMENT

Sabin Cornoiu, alături de Vodafone, a fost prezent în intervalul 2-5 martie în Conferința de Presă Internațională organizată de Salvamont România. Președintele Salvamont a oferit detalii despre noua colaborarea cu rețeaua de telecomunicații, cea din urmă punând la dispoziție o dronă revoluționară.

Cota 2000 din Sinaia a fost gazda Conferinței Europene a Salvatorilor pe Pârtiile de Schi

În intervalul 2-5 martie a fost organizată Conferința Europeană a Salvatorilor pe Pârtiile de Schi în România, acest eveniment fiind cel mai mare de acest gen care a avut loc pe tărâm românesc. Ciprian Zamfirescu, alături de Sabin Cornoiu au găzduit salvatori montani din 16 țări diferite, cei din urmă fiind impresionați de noua tehnologie dezvoltată de Vodafone. Participanții au venit din Anglia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Elveția, Franța, Germania, Italia, Macedonia, Scoția, Serbia, Slovacia, Suedia, Romania și SUA.

ADVERTISEMENT

Peste 180 de salvatori montani au participat la eveniment, iar alături de aceștia au fost și alți 53 de cursanți Salvamont România. Elevii urmează să promoveze examenul în viitorul apropiat, iar în cel mai scurt timp vor fi alături de „profesori” în salvarea persoanelor de pe pârtie.

Evenimentul a fost unul foarte bine pus la punct, la cota 2000 din Sinaia fiind organizate nu mai puțin de 5 ateliere, acestea fiind menite să le ofere invitaților o experiență de neuitat pe pârtie. Echipa Salvamont România a prezentat în detaliu invitaților regulile de bază în cazul unei avalanșe.

ADVERTISEMENT

Alături de experții de pe munte s-au aflat și mai mulți câini dresați. Ba mai mult, cei prezenți au putut asista la un exercițiu de salvare, animalele fiind extrem de bine dresate, acționând fără îndoială la comenzile salvatorilor montani.

Salvamont, alături de un câine dresat la cota 2000 Sinaia.
Salvamont, alături de un câine dresat la cota 2000 Sinaia.

„Peste 130.000 de vieți au fost salvate cu ajutorul tehnologiei oferite de Vodafone în 20 de ani de parteneriat strategic”

Activitatea Salvamontiștilor a fost pusă la încercare în 2024. A fost anul cu cele mai multe intervenții, cu o complexitate crescută în comparație cu anii trecuți. Deși au fost mai mulți turiști salvați, salvamontiștii români beneficiază de ajutorul tehnologie în activitatea lor de zi cu zi, de multe ori, inteligența artificială și dronele scurtând dramatic timpii de intervenție.

ADVERTISEMENT

În premieră, Vodafone va oferi către Salvamont o nouă dronă, cu noi capabilități, care poate supraveghea pârtiile de ski după închiderea programului. Astfel, o activitate care necesita personal uman este înlocuită acum de tehnologie.

ADVERTISEMENT

Peste 130.000 de vieți au fost salvate cu ajutorul tehnologiei oferite de Vodafone în cei 20 de ani de parteneriat tehnologic, în cele peste 110.000 de intervenții ale salvatorilor montan. În ultimul an au fost salvate 7.562 de persoane, gradul de dificultate al intervențiilor fiind în continua creștere.

Peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont dezvoltată de Vodafone, disponibilă în mod gratuit pentru utilizatorii Android și iOS, iar aceasta funcționează cât se poate de simplu. Concret, dacă o persoană se află la pârtie, aceasta accesează Salvamont, își activează locația live, iar în cazul unei avalanșe, individul în cauză apasă „SOS”, iar echipele Salvamont se vor îndrepta în cel mai scurt timp pentru a remedia situația.

Sabin Cornoiu: „Mă bucur că am putut da un exemplu”

Sabin Cornoiu a vorbit despre importanța tehnologiei în misiunile salvatorilor montani și totodată s-a arătat mândru de faptul că a putut oferi un exemplu celorlalte țări participante la eveniment.

„Astăzi vom testa echipamente de ultimă generație, de înaltă tehnologie și cu inteligență artificială. Le vom testa și cu siguranță vom vedea care corespund pentru activitatea de salvare montană, care ne aduc un real sprijin și care ne vor face să avem acțiuni de salvare reușite.

Avem cei mai mari producători mondiali, pe care am reușit să îi aducem în România. Au adus echipamente bune, multe dintre ele au fost testate de ceva timp și cu siguranță că vor fi introduse în sistemele noastre de salvare. E o acțiune deosebită pentru noi, avem o participare numeroasă. Vorbim de peste 200 de participanți, sunt 16 țări și este una dintre cele mai mari acțiuni de acest gen. Mă bucur că am putut da un exemplu de felul în care se poate organiza o astfel de conferință.

Ați văzut din statistici că numărul de accidente crește de la an la an. Vreau să vă spun că este îngrijorător acest fapt, dar și numărul de turiști care vin pe munte este din ce în ce mai mare. Noi trebuie să ne dezvoltăm și să facem față la toate situațiile posibile. Această tehnologie ne aduce acel surplus de care avem nevoie de fiecare dată. Trebuie să fim pregătiți și să fim în pas cu tot ce e nou”, a transmis Sabin Cornoiu.

Sabin Cornoiu, mândru de succesul conferinței organizate în România