News

Peste 150 de infractori de pe dark web, arestați dintr-un foc în întreaga lume. Poliția a confiscat droguri, arme și zeci de milioane de dolari

O nouă operațiune de amploare a oamenilor legii a dus la arestarea a 150 de infractori și la confiscări masive de bunuri ilegale.
26.10.2021 | 18:21
Peste 150 de infractori de pe dark web arestati dintrun foc in intreaga lume Politia a confiscat droguri arme si zeci de milioane de dolari
Peste 150 de infractori de pe dark web, arestați dintr-un foc în întreaga lume. Poliția a confiscat droguri, arme și zeci de milioane de dolari. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 150 de infractori au fost luați pe sus de autorități în cadrul unei operațiuni desfășurate pe întregul mapamond.

Cei 150 de indivizi sunt suspectați că ar fi vândut sau cumpărat bunuri ilegale pe internet.

Europol susține că acesta este unul dintre cele mai mari flagrante organizate vreodată împotriva activităților ilicite de pe dark web.

ADVERTISEMENT

Cunoscută ca Operațiunea DarkHunTOR, aceasta nu s-a soldat doar cu arestări, ci și cu masive confiscări de bani, droguri și arme.

Această operațiune se datorează unui alt flagrant realizat de către polițiștii din Germania, în ianuarie.

ADVERTISEMENT

Agenții germani au destructurat, la momentul respectiv, cel mai mare magazin online de pe dark web, care era folosit de un operator australian pentru a facilita vânzarea de droguri, de carduri de credit furate sau de programe malware pentru calculator.

Zeci de milioane de dolari și un sfert de tonă de droguri, confiscate

Europol afirma că arestarea operatorului, prins în apropierea graniței germano-daneze, dar și confiscarea infrastructurii criminale aflate asupra sa, le-a oferit anchetatorilor din întreaga lume o cantitate uriașă de dovezi.

ADVERTISEMENT

DarkHunTOR a fost o operațiune ”compusă dintr-o serie de acțiuni separate, dar complementare desfășurate în Australia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite”, au declarat cei de la Europol.

Cei mai mulți infractori au fost arestați în Statele Unite, 65 la număr. Alți 47 de suspecți au fost reținuți în Germania și 24 în Marea Britanie, alături de câte patru în Italia și în Olanda.

ADVERTISEMENT

O parte dintre cei arestați erau considerați ”infractori de interes ridicat” de către Europol.

Captura polițiștilor a fost chiar mai bogată de atât, însă.

Agenții au pus mâna pe 31 de milioane de dolari, fie cash, fie în monede virtuale. De asemenea, au confiscat 45 de arme și nu mai puțin de 234 kilograme de droguri, între care 152 kg de amfetamine, 27 kg de opiacee și 25.000 de pastile de ecstasy.

Autoritățile italiene au închis și două platforme de tip marketplace de pe dark web, DeepSea și Berlusconi. Împreună, acestea aveau peste 100.000 de anunțuri de vânzare a unor bunuri ilegale.

”Scopul acestor operațiuni este să-i facă atenți pe infractorii de pe dark web că autoritățile au capacitatea și parteneriatele globale pentru a-i demasca și pentru a-i trage la răspundere vizavi de activitățile lor ilegale, chiar și dacă acționează departe de ochii lumii”, a declarat Jean-Philippe Lecouffe, directorul adjunct al departamentului de operațiuni din cadrul Europol.

Se remarcă astfel o schimbare a paradigmei în ceea ce privește arestările referitoare la astfel de fapte.

Dacă, în trecut, vizați erau cei ce controlau aceste piețe, poliția merge acum mai degrabă către cei mai populari vânzători.

Avertismentul Europol privind ”cumpărăturile” de pe dark web

Europol lansează un avertisment către cei care sunt interesați de achiziționarea de bunuri ilegale de pe dark web.

Agenția europeană transmite, astfel, că acest internet ascuns nu mai este atât de ascuns, deoarece agenții au devenit foarte obișnuiți cu acest ”teren” și pot folosi diverse tehnici pentru a identifica vânzătorii și cumpărătorii de bunuri ilegale.

Există riscul real de răspundere penală vizavi de astfel de tranzacții, iar în multe state pedepsele pot fi chiar executorii.

De asemenea, Europol atrage atenția și asupra altor riscuri. Spre exemplu, unele opiacee sunt combinate cu fentanil, o substanță deosebit de periculoasă prin prisma potenței. Asta a dus la nenumărate decese în ultimii ani.

Există, firește, și scenariul în care utilizatorii riscă să rămână și cu banii luați, și fără produsele comandate.

Acțiunea poliției este o nouă mare lovitură împotriva lumii interlope ce s-a mutat în online.

În urmă cu doar câteva luni, peste 800 de infractori au fost arestați după ce au folosit o aplicație criptată pentru a dezbate planurile pe care le aveau.

Operațiunea OTF Greenlight/ Trojan Shield a reprezentat analizarea a nu mai puțin de 27 de milioane de mesaje ale infractorilor, pe parcursul a 18 luni de muncă.

La operațiune au participat FBI, DEA, Europol și autoritățile naționale din alte 16 state din lume.

La momentul respectiv, pe lângă arestări, autoritățile au confiscat și 48 de milioane de dolari, 55 de vehicule de lux și aproape 40 de tone de stupefiante și de precursori de droguri sintetice.

ADVERTISEMENT
Tags: