News

Peste 150 de morți și răniți înregistrați de armata din Afganistan în confruntările cu talibanii în ultima zi

Armata din Afganistan a raportat peste 150 de morți și răniți numai în ultima zi, după confruntările cu talibanii.
08.06.2021 | 07:33
Peste 150 de morti si raniti inregistrati de armata din Afganistan in confruntarile cu talibanii in ultima zi
ADVERTISEMENT

Peste 150 de militari afgani au fost ucişi sau răniţi în ultimele 24 de ore, în urma unei intensificări a atacurilor talibanilor, în contextul retragerii trupelor străine.

Într-un context de instabilitate militară accentuată, luptele interne se dezlănțuie în 26 din cele 34 de provincii ale țării.

ADVERTISEMENT

Pierderi uriașe suferite de Armata din Afganistan în confruntările cu talibanii: peste 150 de morți și răniți în ultima zi

Guvernul de la Kabul anunță că ciocnirile teritoriale au crescut ca număr pe măsură ce SUA continuă să-și retragă trupele rămase.

Reamintim că, la începutul anului, SUA a anunțat o operațiune de retragere programată să fie finalizată până la 11 septembrie. În paralele, alte trupe NATO, inclusiv cele germane, au început să se retragă oficial din țara asiatică de la 1 mai.

ADVERTISEMENT

”În ultimele 24 de ore, din păcate au existat 157 de victime printre forțe”, a declarat un înalt oficial, sub condiția anonimatului, scrie Reuters.

Luni, talibanii au cucerit districtul Shahrak, în provincia Ghor (vest), şi au obligat trupele afgane să se replieze în sate vecine, potrivit unor oficiali locali.

ADVERTISEMENT

Un atac cu maşină-capcană a vizat un sediu al poliţiei în districtul Khas Balkh, în provincia Balkh, şi s-a soldat duminică cu cel puţin patru morţi şi 50 de răniţi, inclusiv civili, potrivit sursei citate.

Armata Afgană, în pericol de a pierde cel mai important avantaj în fața talibanilor

Creșterea atacurilor talibane vine pe fondul îngrijorării tot mai mari a faptului că forțele guvernamentale afgane ar putea pierde cel mai important avantaj militar pe care îl au față de talibani – puterea aeriană. Acest lucru are loc pe fondul faptului că trupele americane părăsesc țara.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 18.000 de contractori străini oferă o serie de servicii cheie forțelor de securitate afgane, dar se așteaptă să părăsească țara împreună cu trupele SUA și NATO în următoarele săptămâni.

Experții militari au avertizat că forțele de securitate afgane vor avea probleme în lupta împotriva talibanilor fără ajutor străin, fiind slab instruiți și slab echipați.

Potrivit lui Bradley Bowman, director senior al centrului de putere militară și politică din cadrul grupului de reflecție al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, puterea aeriană este principala competitivitate a guvernului afgan în lupta sa împotriva talibanilor.

”Dacă nu îi ajutăm să întrețină acele aeronave, atunci forțele de securitate afgane vor fi private de acest avantaj și acest lucru ar putea avea un impact decisiv pe câmpul de luptă și, în cele din urmă, asupra stării guvernului afgan”, a declarat el pentru NBC.

ADVERTISEMENT