News

Peste 16.000 de hectare din Delta Dunării, distruse de incendii în 2022. Au ars și zone strict protejate 

Primele luni din anul 2022 au fost dezastruoase pentru vegetația din Delta Dunării. Peste 16.000 de hectare au fost distruse de incendii. Au ars, totodată, și zone strict protejate.
05.05.2022 | 23:57
Peste 16000 de hectare din Delta Dunarii distruse de incendii in 2022 Au ars si zone strict protejate
Dezastru natural în Delta Dunării. Peste 16.000 de hectare, distruse de incendii provocate de la începutul anului. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

În prima parte a anului 2022, incendiile de vegetație au cuprins toată țara. Nu a fost ocolită nici Delta Dunării. Mii de hectare au ars și în această zonă.

Dezastru natural în Delta Dunării. Peste 16.000 de hectare, distruse de incendii provocate de la începutul anului

Conform datelor Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării prezentate de Adevărul.ro, de la începutul anului, s-au înregistrat 94 de incendii de vegetaţie pe tot cuprinsul Deltei Dunării.

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Delta Dunării” Tulcea spun că în februarie au intervenit pentru stingerea a 37 de incendii, iar în martie pentru 55. În total, peste 16.000 de hectare de vegetaţie din zonă au fost incendiate în primele 5 luni din 2022.

Flăcările au pus în pericol satele pescăreşti şi au ars locurile de cuibărit ale pelicanilor şi vieţuitoarelor din zonele strict protejate.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante incendii de vegetație din Delta din anul în curs au fost cele din 16 ianuarie 2022, între braţul Sulina, canalul Busurca, Împuţita şi Canalul Mila 7 şi cel produs la 19 martie, în zonele Sacalin Zătoane, braţul Sfântu Gheorghe, grindul Frasin.

S-a dat foc la stuf și la papură inclusiv în zone strict protejate, cum ar fi Erenciuc, partea de sud a Pădurii Caraorman, Tătaru, Vătafu, Răducu sau zona Roşca-Buhaiova.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că un adevărat dezastru ecologic a avut loc la începutul lunii aprilie în zona protejată Roşca – Buhaiova, arie naturală cu rol de protecţie pentru pelicani, localnicii fotografiind cuiburi de păsări distruse.

Ce spune Guvernatorul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării

Cu toate acestea, autorităţile spun că nu au fost semnalate pagube semnificative. Gabriel Marinov, guvernatorul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, admite că în 2022 au fost incendii de vegetaţie stuficolă mai numeroase, care s-au întins pe suprafeţe mult mai mari, dar şi mult mai agresive. Din păcate, nu există nicio soluţie pentru reducerea lor. Amenzile sunt mult prea mici.

ADVERTISEMENT

”Spre exemplu, de curând am identificat două persoane în locul unde a izbucnit un incendiu. Au primit amendă, însă vor câştiga în instanţă pentru că eu nu pot să fac dovada că ei au incendiat, proprietarii de teren spunând că erau în trecere”, spune guvernatorul.

Marinov a fost pus să explice cum au afectat incendiile vieţuitoarele şi vegetația. Oficialul a afirmat că, din cele semnalate de inspectorii ecologi care au efectuat verificările, ”nu au fost consemnate pagube semnificative în ceea ce priveşte mortalităţile la păsări şi mamifere sau distrugeri de cuiburi”.

ADVERTISEMENT