News

Peste 16.000 de oameni s-au înscris pentru infectare voluntară cu coronavirus. Studiul ar ajuta la găsirea unui vaccin

14.05.2020 | 15:27
Peste 16000 de oameni sau inscris pentru infectare voluntara cu coronavirus Studiul ar ajuta la gasirea unui vaccin
ADVERTISEMENT

Peste 16.000 de oameni s-au înscris pe o platformă pentru infectare voluntară cu coronavirus în încercarea de a ajuta la găsirea mai rapidă a unui vaccin.

Peste 16.000 de oameni s-au înscris pentru infectare voluntară cu coronavirus

Conform CNN, peste 16.000 de oameni, majoritatea tineri adulți, s-au înscris pentru a putea fi infectați voluntar cu coronavirus pe site-ul 1 Day Sooner în numele științei.

ADVERTISEMENT

Practica se numește studiu cu provocări umane sau studiu controlat asupra infecției umane și poate reduce timpul de studiu al unui vaccin convențional cu câteva luni, dar există și riscuri mari.

Procesul de infectare voluntară expune aproximativ 100 de pacienți direct la agentul patogen. Deși COVID-19 este o boală care ucide în special vârstnici și persoane cu boli grave, s-a dovedit că este imprevizibil și poate avea efecte grave și în rândul tinerilor.

ADVERTISEMENT

”Dacă oamenii sunt selectați în mod corect, riscul este destul de mic”

Partea cea mai proastă este aceea că în cazul în care ceva nu merge bine, opțiunile de tratament sunt limitate. Cu toate acestea, o parte dintre specialiști cred că un studiu mai riscant este justificat.

”Este o idee care pare controversată atunci când auzi despre ea pentru prima dată. Cu toate acestea, dacă oamenii sunt selectați în mod corect, iar procesul este bine urmat, riscul este destul de mic”, a declarat un medic american.

ADVERTISEMENT

Site-ul 1 Day Sooner, lansat la jumătatea lunii aprilie și în care se pot înscrie voluntarii, notează că orice zi câștigată pentru descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului va salva peste 700 de vieți.

Josh Morrison, cofondatorul de 1 Day Sooner, a explicat că dacă se va ajunge la această soluție, site-ul ar solicita voluntarilor să completeze chestionarele de precalificare care să divulge mai mult din istoricul lor medical, regiunea de reședință și alte informații care ar ajuta la determinarea eligibilității.

ADVERTISEMENT

”Cercetătorii ar trebui apoi să selecteze cele mai eligibile persoane și să solicite aprobarea unui centru de cercetare sau medical pentru a găzdui un astfel de studiu”, a mai spus Morrison.

Recompensa, una dintre marile probleme ale unui astfel de studiu

Purtător de cuvânt al FDA, Michael Felberbaum, a declarat că agenția va lucra cu cei care sunt interesați să efectueze studii de provocare umană pentru a-i ajuta să evalueze aspecte etice și de altă natură.

Pentru un proces COVID-19 de tipul celui pe care îl pledează 1 Day Sooner, infectarea ar presupune probabil prima injecție a unui vaccin experimental în brațele a aproximativ 50 de voluntari și un placebo la alți 50. După o perioadă de două-patru săptămâni, toți ce 100 de pacienți ar fi expuși la virus.

Ca parte as tudiului, se recomandă păstrarea subiecților în izolare timp de câteva săptămâni și garantarea accesului acestora la dotările de ultimă generație ale sistemului de sănătate, în caz de necesitate.

Unul dintre aspectele cele mai complicate ale unui studiu provocator este recompensa. Dacă banii sunt prea puțini, studiul nu ar atrage candidați. În cazul unor compensații mari, oamenii ar putea fi atrași de bani fără a se gândi la siguranța lor.

ADVERTISEMENT