News

Peste 16.000 deținuți, eliberați cu recursul compensatoriu! Câți s-au întors la închisoare

06.05.2019 | 16:01
Peste 16000 detinuti eliberati cu recursul compensatoriu Cati sau intors la inchisoare

Recursul compensatoriu, procedură introdusă de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, a avut deja o serie de efecte semnificative. Mai exact, peste 16.000 de deținuți au fost eliberați din închisoare, invocând acest amendament din codul penal.

Număr record de deținuți eliberați în urma recursului compensatoriu

Prin vocea deputatului Sorin Bumb, Partidul Național Liberal, principala formațiune politică din opoziție a solicitat guvernanților publicarea numărului exact al deținuților ce au beneficiat de legea recursului compensatoriu. 

Astfel, putem constata că un număr record de condamnați au recurs deja la acest artificiu legal, având automat câștig de cauză. Totodată, reprezentanții Partidului Social Democrat au dat publicității și faptele pentru care aceștia au fost încarcerați.

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. Sursa foto:hepta.ro
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. Sursa foto:hepta.ro

Anunțul Ministerului Jutiției. Câți dintre deținuți s-au întors deja după gratii

Au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate, 2.909 fiind eliberate pentru că pedeapsa le-a expirat ca urmare a recursului compensatoriu, în timp ce „un număr de 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform hotărârilor instanţelor de judecată” , se arată în comunicatul Ministerului Justiției, dat publicității în cursul zilei de luni.

Mai mult decât atât, trebuie știut că un număr semnificativ dintre deținuții eliberați s-au întors în scurt timp după gratii, fie după ce au comis noi infracțiuni, fie în urma unor alte dosare penale aflate pe rol. Mai exact, este vorba despre un număr de 968 de persoane care au revenit rapid în închisoare.

2.088 de deținuți eliberaţi după ce au comis fapte precum omor, omor calificat, ucidere din culpă sau loviri şi vătămări cauzatoare de moarte; 5.928 de eliberaţi după ce au comis fapte precum furt, furt calificat, tâlhărie şi tâlhărie calificată; 762 eliberaţi după ce au comis violuri; 243 de condamnaţi pentru trafic de persoane şi trafic de minori au fost şi ei eliberaţi” , se mai precizează în comunicatul oficial transmis de Ministerul Justiției, privind situația deținuților eliberați în urma legii recursului compensatoriu.