News

Peste 2.000 de clădiri din Bucureşti se pot prăbuşi la următorul cutremur! Câţi bani a cheltuit Primăria Capitalei pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic

04.03.2020 | 19:01
Peste 2000 de cladiri din Bucuresti se pot prabusi la urmatorul cutremur Cati bani a cheltuit Primaria Capitalei pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic
Câte clădiri cu risc seismic mai sunt în București *foto: Inquam/ Alberto Grosescu
ADVERTISEMENT

Se împlinesc 43 de ani de la ultimul cutremur care a zguduit capitala României. Este vorba de cel din 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter și care a făcut nu mai puțin de 1.578 de victime, la care s-au adăugat peste 11.000 de persoane rănite. Nu mai puțin de 35.169 de locuințe au fost afectate de acest seism și, o parte din ele, au fost demolate și refăcute prin intermediul sistematizării lui Nicolae Ceaușescu. Multe clădiri au rămas însă în picioare și reprezintă un pericol pentru bucureșteni. Aceste clădiri sunt cunoscute în limbajul uzual drept „blocurile cu bulină roșie”. Și sunt cu sutele în Capitală.

Câte blocuri cu bulină roșie au rămas în Capitală, la 43 de ani de la ultimul mare cutremur

Potrivit datelor publice ale celor de la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic ( AMCCRS), nu mai puțin de 349 de imobile sunt încadrate în continuare în București în clasa 1 de risc seismic.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, alte 368 de clădiri din Capitală sunt în clasa a II-a de risc seismic, în timp ce pe lista primăriei mai apar și alte 123 de imobile încadrate în clasele III și IV.

„Deși nu au bulină pe ele și lumea nu vorbește despre ele, multe dintre aceste clădiri încadrate în clasa a II-a de risc seismic sunt calculate ca fiind inutilizabile după cutremurul de proiectare, adică au o probabilitate mare de avarii structurale”, a explicat inginerul Matei Sumbasacu, președintele ONG-ului Re:Rise, pentru publicația Buletin de București.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste clădiri, mai există și alte 1.500 de clădiri care au fost declarate vulnerabile acum 25 de ani și care așteaptă să fie încadrate în categoriile de risc, întrucât ele ar fi expertizate să reziste la maximum 35% din cutremurul de proiectare. „Trebuie să vorbim de aceste clădiri. Să nu ne mai facem că nu există”, a mai spus Sumbasacu.

Câte clădiri au fost renovate în ultimii ani de Compania Municipală Consolidări

Din datele celor de la AMCCRS, au fost expertizate și consolidate până acum, din fonduri publice și private, 96 de clădiri în Capitală.

ADVERTISEMENT

Interesant este că activitatea AMCCRS a fost dublată începând cu 2017 de Compania Municipală de Consolidări, cea care ar fi trebuit să fie responsabilă pentru refacerea mai multor clădiri de patrimoniu din Capitală.

Cu toate acestea, rezultatele obținute de această companie sunt destul de modeste, dacă ținem cont de bugetul cu care se laudă Compania. Astfel, pe anul 2018, FANATIK a aflat că acest buget a ajuns la 37,6 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au depășit 43 de milioane, pentru pierderi de aproape 6 milioane de lei. 30,1 milioane de lei au fost doar folosiți de companie doar pentru personal, adică un total de 69% din buget.

ADVERTISEMENT

Compania se laudă pe facebook că are în program consolidări la peste 200 de clădiri și până la sfârșitul anului 2020 se va interveni la toate imobilele cu risc seismic de clasa I. De asemenea, Compania anunță că vor începe lucrările la 10 clădiri degradate, în timp ce alte 30 au primit lucrări de reparații curente. Totul la un buget de 45 de milioane de lei pe 2020.

Cu toate acestea, șantierele pe care sunt puse meșele Companiei de Consolidări sunt mai degrabă abandonate, iar în spatele reclamelor clădirile arată la fel ca înainte.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani...
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani 3-2
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină....
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină. Femeia, prinsă la un concurs de aruncat brazi
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut...
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut să zică fostul premier de ea
Fiul europarlamentarei Rovanei Plumb, show într-un club de lux din Capitală
Fiul europarlamentarei Rovanei Plumb, show într-un club de lux din Capitală
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni