News

Peste 20 de persoane au murit în urma incendiilor de vegetație care au devastat statul Chile. Sute de oameni au fost răniți

Cel puțin 22 de persoane au murit în urma incendiilor forestiere care au cuprins sudul și centrul statului Chile, potrivit oficialilor guvernamentali
05.02.2023 | 12:34
Peste 20 de persoane au murit in urma incendiilor de vegetatie care au devastat statul Chile Sute de oameni au fost raniti
Statul Chile este devastat de sute de incendii de vegetație. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit agenției Reuters, zecile de incendii de vegetație, care au provocat decesul a cel puțin 23 de persoane până acum, a obligat autoritățile statului Chile să extindă starea de urgență în mai multe regiuni din țară în condițiile unui val de căldură ce îngreunează eforturile de stopare a acestora.

Cel puțin 23 de persoane decedate

Potrivit autorităților chiliene nu mai puțin de 76 de incendii forestiere au izbucnit vineri, urmate de alte 16 sâmbătă, în contextul în care temperaturile locale din vara emisferei sudice au depăşit 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Peste 500 de persoane au fost rănite în urma acestor incendii, și alte peste 1.400 au fost nevoite să-și caute refugiul în adăposturi.

Ministrul de interne Carolina Tohá a confirmat sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă, că 22 de persoane au murit. Există 1.429 de persoane aflate în adăposturi, 554 de răniți și 16 persoane cu arsuri grave care se află în stare gravă, a precizat ea. “Temperaturile au atins niveluri pe care nu le-am văzut niciodată până acum”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

„Condițiile meteorologice au făcut foarte dificilă stingerea (incendiilor) care se extind, iar situația de urgență se agravează. Trebuie să inversăm această curbă”, a declarat ministrul de interne.

Aproximativ 40.000 de hectare au fost distruse de incendii, potrivit datelor oficiale publicate vineri seara, autoritățile precizând că 11 dintre victime au murit în oraşul Santa Juana din Biobio, situat la aproximativ 500 km sud de Santiago.

ADVERTISEMENT

Ajutor internațional pentru stingerea incendiilor

Autoritățile din Chile au transmis sâmbătă că în 80 din totalul de 231 de incendii de vegetaţie se acţionează, în timp ce 151 dintre ele sunt sub control.

Acestea au mai precizat că guvernele Spaniei, Statelor Unite, Argentinei, Ecuadorului, Braziliei şi Venezuelei au oferit ajutor constând în avioane pentru stingerea incendiilor şi pompieri.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, președintele Gabriel Boric a anunțat pe Twitter că țara vecină, Argentina, va trimite pompieri și utilaje pentru a combate incendiile care au cuprins zona central-sudică a Chile.

Boric a declarat că a vorbit cu omologul său argentinian, Alberto Fernández, pentru a “coordona și a mulțumi Argentinei în lupta împotriva incendiilor”. „Pe lângă pompieri, vom primi și utilaje”, a mai spus acesta.

Boric a adăugat că va căuta ajutor suplimentar în lupta împotriva incendiilor din alte țări.

“Dispunem de sprijin din diferite țări pentru a face față situației de urgență. Nu îi vom lăsa singuri”, a spus el pe Twitter.

ADVERTISEMENT