Peste 3 milioane de “boboci” încep azi şcoala. Noutăţile anului şcolar 2013/2014

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 - 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară....
16.09.2013 | 08:25
Peste 3 milioane de boboci incep azi scoala Noutatile anului scolar 20132014

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep luni cursurile noului an şcolar 2013 – 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară.

Aceştia vor avea parte de câteva schimbări: semestre şcolare egale şi vacanţă de iarnă scurtată, evaluări naţionale în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, admitere la liceu 70% pe baza mediei de la Capacitate şi mai multe simulări pentru examenele naţionale.

Anul şcolar 2013 – 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut.  De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de iarnă şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru, potrivit Ministerului Educaţiei. Dacă anul trecut, vacanţa de iarnă a ţinut aproape o lună (22 dec. – 13 ian.), anul acesta, vacanţa de sărbători are puţin peste două săptămâni (21 dec. – 5 ian.).  Iar semestrul I a fost lungit cu o perioadă de studiu după vacanţa de iarnă (6 ian. – 31 ian.), care nu a existat anul trecut, când semestrul al doilea a început pe 14 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Astfel, luni, 16 septembrie, peste 3 milioane de preşcolari şi elevi (grădiniţă, şcoală, liceu) merg la şcoală, unii pentru prima dată: cei care intră în clasa zero, respectiv clasa I.

Ordin Structură an şcolar 2013/2014

95.000 vor învăţa la privat

Dacă judecăm după cifrele înregistrate în anul şcolar care s-a încheiat, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), aproape 95.000 sunt elevi care au ales să înveţe în instituţii private (în jur de 1.000), mai mult de jumătate dintre ei, 44.000, la şcolile postliceale, majoritatea sanitare, şcoli care vor fi verificate amănunţit în anul următor, susţin reprezentanţii ARACIP.  Iar 20.000 de copii vor merge la grădniţe private anul acesta, o necesitate apărută după criza locurilor manifestată în special în Capitală, în timp ce 11.000 sunt în şcoli private şi 15.000 în licee private. La nivel naţional, atât la stat, cât şi în privat, cei peste 3 milioane de elevi vor învăţa în cele peste 7.400 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din preuniversitar, care au în grijă alte peste 14.000 de şcoli fără personalitate juridică. Asta înseamnă că, în total, există în jur de 21.000 de clădiri în care funcţionează şcoli, în România, multe dintre ele însă cu probleme.

Şcolile fără avize, probleme vechi

Mii de instituţii din preuniversitar din ţară nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, adică nu au reuşit să obţină avizele sanitare de funcţionare, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor. Într-o astfel de situaţie sunt la nivel naţional 1.400 de unităţi şcolare, a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi. Ministrul Educaţiei a promis vineri, la Buzău, că în următorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate. ”Ştiţi că acum pregătim modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani pe diferite programe. Premierul însuşi a cerut să existe în cadrul programului Regio o componentă distinctă numită Infrastructură educaţională şi pentru momentul de faţă, deşi este o schiţă, vorbim de aproximativ 700 de milioane de euro pentru a finaliza atât obiectivele începute, cât şi alte obiective care necesită reparaţii”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la inaugurarea unei şcoli centenare reabilitată cu fonduri europene din localitatea buzoiană Măteşti.

Schimbări în sistemul de educaţie în anul 2013-2014

La capitolul programă şi examene şcolare, oficialii Ministerului Educaţiei au anunţat deja câteva dintre principalele schimbări din noul an şcolar: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în  media finală de admitere, evaluarea periodică a tuturor elevilor din România, în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a. În plus, noul an şcolar vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat de asemenea că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile la clasă şi evaluările periodice ale elevilor. În ceea ce priveşte introducerea manualelor digitale, anunţată iniţial de Ministerul Educaţiei pentru acest an, la clasele I şi II, peste jumătate de an ar trebui să fie gate abia primele manuale-pilot, a declarat recent Remus Pricopie. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut. Investiţia totală în noile manuale, după noua programă, aflată şi ea în lucru, se ridică la aproape 20 de milioane pentru acest an.

Sursa: Adevărul

Tags: