News

Peste 300 de poștași pot rămâne pe drumuri. Cum s-ar putea reprofila angajații Poștei Române

24.02.2021 | 08:00
Peste 300 de postasi pot ramane pe drumuri Cum sar putea reprofila angajatii Postei Romane
ADVERTISEMENT

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman a anunțat că în patru ani „universul digital din România” va fi schimbat radical.

Printre cei vizați de o transformare dramatică se numără poștașii, urmând a fi restructurate nu mai puțin de 300 de posturi din Poșta Română.

ADVERTISEMENT

Ministrul consideră că numărul actual al poștașilor e exagerat de mare, astfel că e nevoie de o restructurare masivă a sistemului.

Peste 300 de poștași pot rămâne pe drumuri

Avem factorii poștali, care sunt foarte mulți. Vrem să îi pregătim pentru alte roluri decât cel de factor poștal. Sunt proiecte. Un rol ar fi cel de asistent comunitar. Dar sunt încă în stadiul de idei”, a declarat ministrul Teleman la Antena3.

ADVERTISEMENT

Ministrul a sugerat că o parte dintre poștași s-ar putea transforma în informatori în momentul în care cineva moare într-un sat uitat de lume.

Să vă dau un exemplu, un pic cam macabru: se întâmplă uneori ca unele persoane să fie găsite în locuințe după deces, la o perioadă destul de lungă de timp.

ADVERTISEMENT

Și avem această rețea de factori poștali, care cunosc foarte bine comunitățile și ar putea fi cei care să semnaleze lucruri neobișnuite pe care le sesizează în activitatea lor”, a declarat Teleman.

Această nuanță îi poate transforma pe poștași în turnători, așa cum erau unii români pe vremea comunismului, a remarcat jurnalistul Mugur Ciuvică.

ADVERTISEMENT

„Dacă-i faceți un fel de turnători, măcar să le dați bani. Și securiștii, pe vremuri, dădeau, nu mult, câteva sute de lei, dar dădeau”, a comentat jurnalistul Mugur Ciuvică.

Ministrul Digitalizării a precizat că în 2021 vor fi restructurate 300 de posturi în Poșta Română, majoritatea în zona TESA și în management, o parte dintre aceste posturi fiind în prezent neocupate.

Impactul bugetar va fi de 18 milioane de lei la nivelul anului urmâtor, însă Teleman a negat că guvernul ar dori să vândă Poșta Română, în ciuda zvonurilor din presă.

ADVERTISEMENT