News

Peste 31.000 de porci, sacrificați la o fermă din Olt. Focar de pestă porcină descoperit de autorități

Peste 31.000 de porci vor fi sacrificați, după identificarea unui focar de pestă porcină la o fermă din Olt.
30.08.2021 | 23:55
Peste 31000 de porci sacrificati la o ferma din Olt Focar de pesta porcina descoperit de autoritati
Peste 31.000 de porci, sacrificați la o fermă din Olt. Focar de pestă porcină descoperit de autorități. Sursa foto (ilustrativ): arges-stiri.ro
ADVERTISEMENT

Focar masiv de pestă porcină depistat de autorități în județul Olt. Circa 31.000 de porci urmează a fi sacrificați pentru a stopa extinderea bolii în zonă.

Acesta nu este primul caz de acest gen. În urmă cu aproximativ două săptămâni au fost ucişi 1.600 de porci într-o fermă din Scorniceşti şi peste 30.000 la exploatația comercială din Ipoteşti.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor provizorii, pagubele pentru fermieri sunt uriașe și se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Peste 31.000 de porci vor fi sacrificați, după identificarea unui focar de pestă porcină la o fermă din Olt

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Olt a anunțat depistarea unui nou focar de pestă porcină, de această dată în localitatea Negreni, Olt.

ADVERTISEMENT

Astfel, cele 31.400 de capete de suine regăsite în ferma cu pricina urmează a fi ucise.

”În baza buletinului de analiză emis IDSA București și a controalelor efectuate de reprezentanții Direcței Sanitară Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, a fost confirmat astfel un nou focar de pestă porcină africană la porcii din exploataţia comercială din localitatea Negreni.

În aceste zile se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, aproximativ 31.400 de capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește pagubele din exploataţiile Ipoteşti şi Negreni, potrivit estimărilor, acestea se ridică la aproximativ 10 milioane de euro, statul urmând să acorde despăgubiri”, anunță autoritățile.

Resturile porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale.

ADVERTISEMENT

DSVSA Olt, apel către cetățeni

În această perioadă extrem de dificilă pentru comunitatea locală afectată de pesta porcină, DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Totodată, ”pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație”, transmit reprezentanții DSVSA Olt.

Ca urmare a confirmării noului focar, mai multe localităţi din vecinătate vor intra în zona cu restricţii, a mai transmis DSVSA.

”De asemenea, sunt active, la această dată, şase focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei după cum urmează Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 2 focare, Verguleasa – 2 focare şi 2 focare în două exploataţii comerciale de porci din localităţile Constantineşti şi Ipoteşti“, mai menţionează DSVSA, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT